Les joves parlem de: els rols en les relacions sexe-afectives

Paula Cros Marchena i Cèlia Sales Valdés.

L’organització juvenil Arran Sant Cugat ha dut a terme una sessió de debat sobre les relacions, tractant temes essencials com els rols de gènere i l’empoderament. La xerrada va tenir lloc el 12 de febrer a les 19:30 hores a Cal Temerari.

La primera trobada de les tres programades, sota el títol “Les joves parlem de...”, ha acollit al voltant d’unes 60 persones, incloent membres de la pròpia associació d’Arran i també d’altres com Endavant o l’Associació de Joves de La Floresta. La sala on es va realitzar el debat es va quedar petita perquè ha tingut una bona rebuda entre els joves i això ha fet que, fins i tot, algunes persones es van haver d’asseure al terra per manca de seients. Cal destacar la distribució de l’espai, les cadires estaven col·locades en forma de cercle assegurant la participació de tothom.

Abans de començar amb les intervencions, els organitzadors han demanat que cadascú es presentés amb nom, edat i que digués si mai havia format part d’un debat d’aquest tipus. L’edat dels participants estava compresa entre els 18 i els 33 anys, i la gran majoria no havia assistit mai a una xerrada com aquesta. A continuació, un dels membres d’Arran ha fet una breu presentació crítica del concepte d’amor romàntic i ha situat el tema a debatre: els rols en les relacions sexe-afectives per tal de “prendre consciència” i “autorresponsabilitzar-se”.

Les dinàmiques del debat

La xerrada s’ha dividit en dues parts en què els organitzadors han distribuït als joves en sis grups d’unes 8-9 persones cadascun. En la primera dinàmica s’han repartit sis papers per grup on s’exposaven situacions que es poden produir en una relació. A partir d’aquí els membres de cada grup han debatut el nivell de gravetat classificant-ho entre propi d’una relació sana, aspecte dolent però que es pot treballar i situació intolerable (lleu i greu). Algunes d’aquestes han estat, per exemple, el fet de ridiculitzar a la teva parella en públic amb l’excusa que està bromejant cosa que s’ha considerat intolerable i de caràcter greu pel fet que pressuposa una situació desigual en la parella i és una “forma subtil” de manipulació psicològica. En aquesta primera part, els assistents han classificat la majoria de papers com a greus.

Les preguntes plantejades en el debat. Foto: Paula Cros

La segona dinàmica ha consistit a intercanviar opinions sobre cinc preguntes que tractaven temes com l’empoderament en les relacions heterosexuals i homosexuals, la gelosia i sobre la monogàmia i el poliamor (establir relacions amb diferents persones de manera oberta). En la posada en comú de les conclusions extretes en cada grup, les preguntes que han generat més debat i controvèrsia han estat les referents a la gelosia, i la monogàmia i el poliamor. Fins i tot, alguns participants han explicat casos particulars. Finalment, cadascú, a mode de síntesi, ha dit una paraula que per a ell simbolitzés el que ha de ser una relació sana.

Paraules clau del taller. Foto: Paula Cros

Conclusions i reflexions

Gran part dels participants ha donat la seva opinió sobre el debat i la majoria tenien posicions semblants: ha estat una xerrada enriquidora i productiva però hauria estat interessant que s’haguessin donat les claus del com actuar i no només analitzar les situacions com a negatives o positives. Una de les assistents ha proposat abordar aquesta qüestió en una mena de “teatre” on es representessin escenes viscudes en primera persona i, posteriorment, aportar possibles respostes a aquestes. A més, la major part dels joves ha declarat que aquest tipus de debats són necessaris i, sobretot, en els adolescents. En la mateixa línia, una de les membres d’Arran Sant Cugat ha conclòs que “al jovent li falten espais per debatre”.

Notícies relacionades