Rebentem els armaris, aturem les agressions

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Vam començar el mes de juliol demanant justícia pel Samuel, un jove gallec que va ser assassinat per la seva orientació sexual. Es van convocar concentracions arreu de l’estat espanyol, amb l’objectiu que aquells fets no quedessin sense resposta. La mort d’en Samuel ha permès visibilitzar la violència homòfoba que reben totes les persones de gèneres i identitats dissidents, una violència que desgraciadament no és nova. 

A la nostra ciutat, també es va cometre una agressió homòfoba a un jove on, sota el crit de “maricón”, va ser apallissat fins a perdre el coneixement. Certes fonts, no clarificades,  assenyalaven que els agressors eren joves de l’escola la Farga. No podem assenyalar aquests joves per manca de proves, però sí que és una evidència l’homofòbia en la comunitat de l’Opus Dei. Les escoles de l’Opus Dei, a més de ser finançades amb diners públics, segreguen per sexe adoctrinant el seu alumnat amb uns valors profundament masclistes i conservadors. Propaguen ideals classistes, creuen que l’homofòbia és quelcom antinatural, neguen l'existència de les persones trans (com podem recordar l’autobus d’Hazte Oir) i pretenen restablir el domini del poder masculí. En definitiva, promouen discursos d’odi. L’odi, carregat d’ideologia, crea una alteritat perillosa: un enemic comú. En aquest sentit, la dreta explica que la diversitat és quelcom amenaçador, fruit la mirada progressista desorientada i il·lusòria. Per això, els valors tradicionals i conservadors s’imposen fent veure que són la solució al desordre existent. La seva estratègia és criminalitzar als més vulnerables, aquells qui no concorden amb el model tradicional de família. 

Dins dels feminismes l’odi no hi pot tenir cabuda. Si bé ens fan falta reflexions i mirades crítiques cap al mateix moviment feminista, no podem permetre’ns recular ni un mil·límetre davant les mentides intencionades de la dreta, que l’únic que vol és submissió.

Com poden les lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, sentir-se segures a una ciutat que promou el benestar de les famílies amb valors retrògrades? Quin model de ciutat vivim si comptem amb tres escoles que segreguen per sexes? Quin món estem construint si diàriament es vulneren els drets de les persones LGTBI?

Tant el Samuel com el jove de Sant Cugat, davant els atacs rebuts, els agressors han restat impunes. Una impunitat que cada vegada és més legitimada pels discursos d’extrema dreta que prenen força tant al carrer com a les institucions, negant que els atacs siguin per raó d’odi. L’arribada de Vox al govern, amb el seu negacionisme dels drets LGTBI, el racisme i masclisme no han fet més que posar en evidència com els valors feixistes resten a la nostra societat. Un feixisme que s’expressa de diferents formes i que tot sovint és recolzat de manera, més o menys evident, pels partits de dretes tradicionals. 

Altra vegada, assenyalem els rentats de cara de les institucions. Unes institucions que  consideren que “vetllar” pels drets LGTBI és posant un arc de Sant Martí en diades concretes. Únicament accepten la diversitat si és dins d’uns paràmetres concrets, si enriqueix econòmicament i permet mantenir l’ordre social establert. Si hi ha dubtes en això, només cal mirar com es representa la comunitat LGTBI en els mitjans de comunicació. És per això, que només serà des de la gent, des del carrer, des de la pròpia comunitat, que farem d’aquesta societat un lloc més just per totes, un totes que no deixarà cap espurna de diversitat enrere. 

Davant l’ofensiva patriarcal, les feministes i la comunitat LGTBI restem unides i organitzades per seguir-nos fent visibles. Per seguir defensant-nos de qualsevol amenaça de pèrdua de drets. Per fer entendre que ni l’extrema dreta ni ningú negarà la nostra existència. Davant de tot això, nosaltres seguirem lluitant per construir, com diuen les companyes zapatistes: “un mundo donde quepan muchos mundos”.

Hora Bruixa. Col·lectiu de dones feminista i revolucionari de Sant Cugat

Notícies relacionades