Sant Cugat recorda la República a la vuitena edició de Patrimoni Viu

Imatge extreta del cartell de l'edició d'enguany del Patrimoni Viu

La història forma part de les nostres vides i també de la nostra ciutat, Sant Cugat. Cada any per recordar i conèixer més a fons aspectes d’etapes concretes d’aquesta història l’Ajuntament i Museus de Sant Cugat organitzen un conjunt d’activitats que s’engloben dins el marc de l’esdeveniment Patrimoni Viu.

El projecte, tal com exposen els organitzadors, es va iniciar ara fa vuit anys amb l’objectiu de “difondre la història i el patrimoni cultural comuns de la nostra ciutat, tot convidant-hi les associacions i les entitats que viuen la cultura de forma quotidiana”. L’eix temàtic d’aquesta 8a edició és la II República, Helena Minuesa –responsable del centre educatiu dels Museus– explica que la tria es va fer per la col·laboració directe amb l’Escola Maragall que va ser inaugurada l’any 1932 pel president Francesc Macià.

La República a Sant Cugat

Del 14 al 18 d’octubre, es commemora la II República amb unes jornades que pretenen divulgar el que va significar aquest període –de 1931 a 1939– des del punt de vista dels santcugatencs.

Dimecres i dijous passat, es van fer les primeres conferències sobre Democràcia i reforma a l’època d’entreguerres, a càrrec de Francisco Morente, i, Els rabassaires i els fets del 6 d’octubre, de la mà de Manuel López. Aquestes dues xerrades es van fer, tal com explica Minuesa, per “contextualitzar aquest moment històric i per explicar la rellevància que va tenir per Sant Cugat”.

És avui però quan s’inauguren les jornades amb l’acte Fem memòria –a les 19h al Museu del Monestir–, una xerrada amb testimonis vius de la República que explicaran com vivia un nen o nena en aquells temps. Els dos convidats són nens que anaven al Col·legis Nous –actualment coneguts com a Joan Maragall– durant l’etapa de la República. Juntament amb aquest, els actes que més criden l’atenció segons el director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, serà la reinauguració de l’Escola Maragall –el diumenge 18 a les 12h– que recrearà els fets que van passar l’any 32 quan el president Macià va inaugurar aquest centre educatiu. Minuesa, també destaca l’itinerari que es farà per la ciutat a càrrec de José Fernando Mota –historiador i expert en la República a Sant Cugat– on es visitaran els espais més destacats d’aquella època. “La gent podrà veure in situ on es va proclamar la República a la seva ciutat, l’Ajuntament republicà, el teatre de la Unió, que també va ser molt important i tot a través dels coneixements del José que ho coneix de primera mà”, comenta Minuesa.

La resta d’activitats es duran a terme també al Museu i als seus voltants, i a l’Escola Joan Maragall. Tots els actes són gratuïts i oberts a tothom, “són activitats que s’adrecen a tot tipus de públic, volem que la gent pugui conèixer la seva història en família”, diu Minuesa.  

Entitats de la ciutat

Patrimoni Viu és una iniciativa de l’Ajuntament i els Museus de Sant Cugat però també hi estan implicades diverses institucions de la ciutat. Enguany les entitats col·laboradores són: l’Arxiu Municipal de Sant Cugat; Grup d’Estudis Locals; Escola Joan Maragall; Entitat Sardanista de Sant Cugat; Grup Mediterrània; Escola de Música Tradicional de Sant Cugat; Cal Temerari; Mira-sol Teatre; Xarxa de Biblioteques de Sant Cugat; Societat Coral La Lira; Ayudar Jugando; Bastoners de Sant Cugat; Entretallers, tallers municipals d’Art; Escolta Ciutat d’Alba; Llar d’Avis de la Parròquia i CEPAP - Universitat Autònoma de Barcelona. 

Notícies relacionades