L’Ateneu renova la junta i Àlvar Roda n'assumeix la presidència

Foto: Jordi Pascual

Dissabte al matí l’assemblea de socis de l’Ateneu Santcugatenc ha validat la nova junta de l’entitat, encapçalada per Àlvar Roda, que s’havia postulat com únic candidat. L’acompanyen Montse Cusó a la vicepresidència i Manel Sánchez –conegut per la seva implicació a la Federació d’Associacions de Veïns, entre d’altres– a la tresoreria. També repeteixen tres persones de la junta anterior: Toni Manresa, que farà de secretari, i Pep Martínez i Jordi Sanz, que participaran com a vocals. Segons el nou president, hi ha més socis interessats, el que podria significar ampliar la junta amb 4 o 5 persones més, el que havia estat un dels seus objectius des que es va mostrar disposat a assumir la presidència.

Roda pren el relleu a Margarida Cleris, que ha presidit l’Ateneu durant els darrers vuit anys i marxa per no allargar un nou mandat. La junta entrant agraeix la feina feta i recorda que al voltant del 2010 l’entitat va perillar. És per això que el nou president posa en valor la implicació de Cleris així com la confiança de tots els socis que s’han mantingut fidels fins i tot en els temps difícils. També ha agraït la feina de Ramon Pros, qui va ser president fins l’any 2010, quan va patir una embòlia que el va apartar de la presidència i va copsar molts dels associats en un moment de crisi per a l’entitat.

La nova junta s’estrena amb un programa d’11 punts. Pretenen consolidar l’Ateneu com un espai de cultura, establir més relacions amb el barri, enfortir els lligams amb entitats, aconseguir nous compromisos amb l’administració, reforçar les sinergies pedagògiques i intel·lectuals amb universitats i centres de formació, consolidar el consell assessor de la junta, crear espais de debat de temes polítics –com el model de ciutat o l’urbanisme–, debatre sobre els canvis de mobilitat i com afectaran a les entitats, fer forta l’estructura de l’entitat que ja funciona –amb una branca de gerència i secretaria encapçalada per Toni Ramon que manté el dia a dia de l’Ateneu–, implicar més els socis i ampliar la infraestructura.

Tot i que a priori són punts genèrics, hi ha propostes de concreció com ara la creació de delegacions de l’Ateneu als barris o, en el seu defecte, la col·laboració amb entitats i casals municipals perquè es puguin fer activitats pròpies i compartides fora de la seu de l’avinguda de Gràcia. Això també passa per mantenir-se atents al conveni amb l’Ajuntament per la cessió de l’espai. L’Ateneu ocupa la Casa Jaumandreu des del 2016 i per a un període de 10 anys. Roda entén i comparteix que s’hagi de renegociar i prorrogar l’acord cada cert temps per no hipotecar un espai municipal durant dècades.

Cusó recorda que en un primer moment l’actual seu de l’Ateneu es contemplava com una ampliació per a les instal·lacions de la plaça Pep Ventura. Quan l’entitat va comunicar que no podia fer front al lloguer de la seva seu, la Casa Jaumandreu va esdevenir el nou únic espai de l’entitat que, malgrat tot, segons la vicepresidenta, queda petit i per això cal buscar vies per a la descentralització i la col·laboració amb altres entitats. Posa d’exemple els quatre actes que han preparat al voltant del 8 de març: tres de la mà d’altres entitats i el quart amb l’Ajuntament.

Notícies relacionades