elCugatenc trenca relacions amb Circ Raluy Legacy per actituds masclistes als seus espectacles

Aquesta setmana elCugatenc havia arribat a un acord amb el Circ Raluy Legacy per oferir entrades als subscriptors, tant nous com veterans, per acudir a l’espectacle que fan a la ciutat. Ho considerem una via per generar nous vincles publicitaris –en aquest cas en forma de bescanvi no monetari– i, alhora, oferir a les persones que són la base del nostre projecte un element més: No només t’oferim informació independent i un seguit d’avantatges, com són la lectura anticipada, rebre a casa el nostre primer Monogràfic, una bossa exclusiva d’elCugatenc i un butlletí quinzenal amb recomanacions d’altres mitjans, sinó que també et portem al circ!

Si bé, hem de fer autocrítica. Diversos subscriptors que han acudit a la primera de les representacions ens han informat que l’espectacle inclou diverses escenes en què es tracta les dones com a objectes, transmetent uns rols masclistes que no són acceptables, més encara davant d’un públic generalment infantil. Comprovada aquesta situació amb diversos dels assistents, ens veiem obligats a respondre amb una voluntat constructiva tant per al diari com per al circ:

1- Demanem disculpes a les persones que van acudir al circ amb les nostres entrades i es van trobar un espectacle d’aquestes característiques.

2- Trenquem l’acord amb el Circ Raluy Legacy per incompetència amb el codi ètic d’elCugatenc i treballarem personalment amb les persones que ja tenien reservades les entrades per a la propera representació per saber com actuar.

3- Fem autocrítica i constatem com la simple existència d’un codi ètic no ens protegeix sinó que ens cal més proactivitat prèvia per no trobar-nos en situacions desagradables com aquesta. Tenim un equip petit que no pot invertir el temps que voldria en fer les comprovacions que serien adequades, però ens autoemplacem a debatre aquesta mancança en el marc de l’assemblea ciutadana de suport.

4- Segons el circ, es tracta d'un homenatge al tipus d'espectacle que es feia als anys 30, amb vestuari i altres elements de l'època. Tot i així, emplacem al Circ Raluy Legacy a fer autocrítica sobre el tipus d’espectacle que ofereix perquè de cara a futures funcions pugui rectificar aquells elements que ens han portat a prendre aquesta decisió. Acceptem la seva proposta de recollir les crítiques rebudes perquè puguin actuar en conseqüència alhora que celebrem i agraïm la proactivitat demostrada en les converses amb elCugatenc.

5- A l’Ajuntament de Sant Cugat, així com a la resta d’organitzacions que donen suport a l’espectacle, els proposem reflexionar sobre el tipus de contingut que permeten amb la seva col·laboració.

Davant tot i acceptant el nostre error, mirarem de millorar de cara a futures promocions. En cap cas justifiquem la cosificació de la dona, ni el tractament diferenciat per qüestions de gènere ni d’orientació sexual. Considerem que les bases de la desigualtat es marquen des de molts àmbits, també en l’oci, i ens neguem a ser-ne còmplices. Sabem que els límits sobre què és o no una actitud masclista són difusos en funció de la mirada però, fetes les comprovacions necessàries, hem decidit que si elCugatenc aposta per una societat que camini cap a la desaparició de l’opressió de gènere no pot afavorir aquest tipus de representacions.

Equip d'elCugatenc

Notícies relacionades