El govern manté el posicionament respecte al Centre Direccional malgrat el canvi polític a Cerdanyola

El Sincrotró, l'element més característic del Centre Direccional, vist des de l'accés al Castell de Sant Marçal a Cerdanyola. Foto: Jordi Pascual

El Consorci Urbanístic del Parc de l'Alba, l'òrgan que gestiona la posada en marxa del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional, està format per la Generalitat (a través de l'Incasòl) i l'Ajuntament de Cerdanyola. Sant Cugat queda, per tant, al marge de forma directa. Ara bé, això no significa que la ciutat no es vegi afectada per un gran eixample a Cerdanyola on hi ha previstos habitatges, indústria i comerç.

El govern santcugatenc mai ha tingut un posicionament reticent respecte al Centre Direccional. Durant la legislatura passada es va aprovar el darrer PDU i l'equip de govern es va mostrar a favor. De fet, tal com explicava Mercè Conesa a una entrevista prèvia a les eleccions municipals, Damià Calvet entrava a les llistes de CiU a les eleccions municipals, entre d'altres, per la bona feina que havia demostrat com a director de l'Incasòl, un dels actors clau en tot al projecte.

Si bé, les mateixes eleccions que van situar Calvet com a tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Obres, van portar un canvi polític a Cerdanyola. Compromís per Cerdanyola, el partit que actualment governa la ciutat veïna en solitari, sempre s'ha mostrat reticent al model ambiental i econòmic del Centre Direccional i ara farà tot el possible perquè el projecte canviï, començant pels abocadors.

Això és un canvi considerable en un dels actors ja que l'anterior govern municipal de Cerdanyola, del PSC, era un dels grans impulsors. Aquesta novetat, però, no significa l'aturada del projecte ja que la resta d'institucions no n'han renunciat. El canvi polític a la Generalitat el 27 de setembre podria variar l'equilibri de forces i provocar un replantejament del Centre Direccional. Si bé, explica Calvet, aquest hauria de ser un “tema estructural que hauria de quedar en el bagatge de les administracions”. Ho diu com a tinent d'alcalde però reconeix que no canvia d'opinió com a director de l'Incasòl.

En aquest sentit, anuncia que Carles Brugarolas, tinent d'alcalde d'Economia, i ell mateix ja han demanat una reunió amb l'actual govern de Cerdanyola per tractar les relacions entre els dos municipis i, especialment, el Centre Direccional i el Catalonia Innovation Triangle (CIT) que també inclou Rubí com a motors econòmics. Calvet entén la diferent visió del govern cerdanyolenc però explica que en el cas dels abocadors, per exemple, el PDU ja planteja cercar una solució.

Pel que fa al CIT, Calvet creu que és un instrument atípic que ha d'analitzar les mancances de les zones d'activitat econòmica que hi ha a Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola per poder fomentar l'arribada d'empreses. Assegura que també és útil per tal d'aconseguir ajudes per foment econòmic d'institucions com l'AMB, la Diputació de Barcelona, la Generalitat o la Unió Europea.

Escolà tampoc veu clar del tot el CIT. És cert que no s'oposa però creu que de moment no ha mostrat gaire utilitat. En el marc de la reunió Sant Cugat-Cerdanyola, que quan aquest mitjà va parlar amb Calvet encara no tenia data concretada, es podran apropar posicions i marcar diferències en el model econòmic d'aquesta àrea del Vallès.

Calvet explica que en temes com aquests els seus dos càrrecs tenen incidència però això no significa que no tingui la capacitat de diferenciar les actuacions que li corresponen com a tinent d'alcalde i com a director de l'Incasòl. “És cert que aquest m'afecta en tots dos casos però com a director de l'Incasòl treballo molts altres projectes. Sóc capaç de discernir”.

Notícies relacionades