Així serà el nou Bosc de Volpelleres: un parc infantil, un recinte de manteniment i reducció dels desnivells

Fotos: Projecte de l'AMB

Durant les properes setmanes es donarà a conèixer quines empreses han estat les seleccionades per fer i dirigir l’obra d’adequació del Bosc de Volpelleres per tal de convertir-lo en el “Parc del Bosc de Volpelleres”, tal com es titula el projecte elaborat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que serveix de base per a les licitacions que la mateixa AMB té en marxa. L’objectiu del projecte, segons la descripció que hi conté, és mantenir l’aspecte forestal tot i que introduint alguns elements nous com ara un parc infantil i un recinte de manteniment així com la creació de nous accessos –també per a serveis d’emergència– i l’adaptació del camí per a persones amb mobilitat reduïda, el que suposa reduir pendents i pavimentar amb formigó alguns trams.

El preu de licitació de l’obra és de 795.487,39 euros (amb IVA) i de 24.225,60 euros (amb IVA) per a la direcció; són quantitats que es veuran reduïdes en funció de l’oferta econòmica de les empreses participants als concursos públics. Ambdues licitacions depenen de l’AMB i es finançaran amb fons metropolitans. En el moment que es formalitzi el contracte, un tràmit que, si es compleixen els terminis, es podrà fer abans d’acabar l’any, l’obra s’allargarà un màxim de cinc mesos.

A la part més alta del bosc, s’eixamplarà el camí existent fins un mínim 3,5 metres d’amplada en el recorregut d’un tram de 1.150 metres de longitud per tal de facilitar l’accés dels camions de bombers. S’afegiran nous traçats amb aquestes mateixes característiques. La part del camí que discorre paral·lel a la riera tindrà una amplada de 2,5 metres. En diversos trams, sobretot en la part central del bosc, es reforçarà el camí amb gabions de formigó per tal d’evitar l’esfondrament de terres cap a la riera.

S’hi crearan, a més, quatre nous accessos: un des del nord del carrer Alfons d’Aragó per anar a parar directament al camí que discorre per la part menys frondosa del bosc (ara recollida com a pastilla d’equipaments al planejament urbanístic), un altre una mica més al sud per donar accés al nou recinte de manteniment i contenidors, un altre just al sud de l’institut Leonardo da Vinci per accedir al bosc vorejant el recinte escolar i un darrer des del Centre d’Alt Rendiment (CAR) vorejant l’escola Pins del Vallès i fent un pas sobre la riera.

Dels nous elements destaca el recinte de manteniment, en forma d’edificació de 36 metres quadrats amb una estructura metàl·lica on hi haurà vestidors, una zona de descans i un magatzem per als treballadors –a càrrec de l’AMB dins de la xarxa de parcs metropolitans– que hagin d’encarregar-se del manteniment del bosc. Al sud del recinte (just al darrere del Leonardo da Vinci) s’ubicarà una zona de jocs infantils – amb gronxadors, jocs de molls i tobogan– amb una font i altres aparells d’exercici per a adults. També s’hi ubicaran tanques, bancs i altres elements de mobiliari urbà de fusta al llarg del recorregut.

Pel que fa a l’efecte sobre el paratge, s’hi preveu conservar íntegrament la vegetació vinculada a riera, amb arbres d’interès com roures, alzines, àlbers i diversos arbustos. En canvi, a la zona de pineda es farà una poda i tala selectiva amb la voluntat de regenerar el bosc així com una desbrossada de part de l’arbustatge. A mesura que s’adeqüï el camí s’estudiarà la possibilitat de no haver de talar més arbrat. També s’hi preveu alguna actuació per canalitzar l’aigua i connectar el centre de manteniment als subministraments.

De bosc a parc metropolità

El bosc de Volpelleres es va formar al voltant de la riera que travessa el paratge i durant segles s’ha vist limitat pels camps de cultiu que l’envoltaven, creixent i decreixent lleugerament en funció de l’explotació agrària. Amb la construcció del CAR ara fa 30 anys i la urbanització de Volpelleres durant la primera dècada dels 2000, el paratge es va veure delimitat al nord per la via Augusta, a l’oest pel carrer Alfons d’Aragó, al sud per la via del ferrocarril i a l’est per l’escola Pins del Vallès i el CAR.

Si bé, no tot el terreny forma una única pastilla des del punt de vista urbanístic sinó que la part central del bosc està recollida com a zona verda com a parc o jardins urbans mentre al nord-oest hi ha una pastilla d’equipaments en què de moment no hi ha cap construcció prevista i a l’est, just davant de l’estació de Volpelleres, n’hi ha una altra on s’acaba de construir el Leonardo da Vinci i s’hi farà l’edifici de l’escola la Mirada, de moment en barracons al costat de l’Olivera.

L’inici dels tràmits per construir el Leonardo da Vinci va posar en alerta un grup de veïns i veïnes usuaris del bosc, que consideraven que la parcel·la d’equipaments formava part del paratge i que, per fer l’institut, caldria talar diversos arbres –com finalment va passar–. No van aconseguir aturar l’inici d’obres i des de llavors van demanar la requalificació de l’altra parcel·la. El govern va respondre que l’AMB preparava el projecte per convertir el paratge en un parc metropolità.

Notícies relacionades