Adolescents protesten contra el canvi climàtic en la crida a la mobilització global

Fotos: Xavi Palahí

L’Elsa Compte i la Clara Blampain formen part d’un nou perfil de manifestants poc adient per formar part d’un moviment d’abast mundial. No es mouen per causes ideològiques, no criden eslògans partidistes i tampoc resulta fàcil endevinar qui votarien. Potser perquè no tenen vocació política, o potser perquè tenen 12 i 15 anys.

Juntament amb una quinzena de joves més de la mateixa franja d’edat, s’han organitzat per afegir-se a un moviment anomenat Fridays for Future. Una crida mundial que anima a tots els joves a mobilitzar-se a favor del medi ambient i per alertar de les severes conseqüències d’un canvi climàtic cada vegada més evident.

El moviment va començar l’agost de 2017 amb una protesta solitària i aïllada. Greta Thunberg, una noia sueca de 15 anys tímida i poc participativa a classe, va començar a repartir papers davant del Parlament de Suècia. Argumentava que no anava a l’escola per tal de protestar per la manca de preocupació dels adults pel futur del planeta. Posteriorment, després que la seva crida guanyés atenció, va assistir a la conferència climàtica de les Nacions Unides, a Polònia, la qual ha estat un fracàs reconegut per no haver aprovat mesures efectives contra el canvi climàtic. Allà, va etzibar als negociadors: “No sou prou madurs per dir-ho tal com és. Fins i tot aquesta càrrega la deixeu per als vostres fills”. Ara, la seva veu s’ha escampat ràpidament i joves de localitats d’arreu del món s’hi han afegit.

Sant Cugat no és una excepció. Divendres, nois i noies de diferents instituts del poble es van manifestar a la plaça d’Octavià per llegir un manifest demanant accions i mesures contra el canvi climàtic. “Les generacions del poder estan robant el nostre futur”, i afegeixen “exigim alternatives reals, justes i viables. O d’aquí poc no tindrem un món on viure”. Són nois i noies adolescents que els preocupa veure com Sant Cugat esdevé un espai altament contaminat durant llargs anticiclons com el que hem viscut aquestes darreres setmanes, s’inquieten amb l’extinció generalitzada d’espècies animals i de la influència de les accions humanes al clima.

Demanen als governants que ofereixin solucions reals i que deixin de rellevar la responsabilitat i el futur del planeta a les noves generacions. El missatge és molt clar: “Aquí, a Sant Cugat, volem que tothom s’impliqui perquè això afecta a tots i totes, la política no ha actuat i ha ignorat el problema”.

Ara mateix, la iniciativa es forma per estudiants dels instituts Arnau Cadell, Joaquim Pla i Farreras, Leonardo da Vinci, Angeleta Ferrer i l’Escola Waldorf-Steiner el Til·ler de Bellaterra.

Per a organitzar-se, reconeixen que han rebut molta ajuda de l’Ajuntament. “Ens han donat molt suport i ens han ajudat a preparar els actes oferint-nos espais de reunió”, comenta la Clara. Creuen, però, que a la política li falta molta implicació en els temes mediambientals. “Podrien implementar tallers a les escoles sobre medi ambient per tal d’ensenyar la realitat, però això no es fa”. Però també ha estat determinant la permissió i suport de l’entitat possiblement més important de totes: els pares. En Pere és pare d’un noi membre de l’organització Fridays for Future a Sant Cugat. El seu fill era entre els manifestants i es mostra visiblement orgullós. “A mi em sembla molt bé que ho faci perquè nosaltres no l’hem empès a fer-ho. A través del grup de l’institut es van animar els uns els altres”, ha explicat.

L’acte s’ha desenvolupat sota l’atenta mirada de l’alcaldessa, Carmela Fortuny, i de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. Les dues s’han mostrat favorables a l’acte de protesta i han mantingut converses amb els diferents estudiants per tal de mostrar el seu suport.

El compromís d’aquests nois i noies amb el medi ambient és la clau de l’èxit del moviment mundial. Si voleu comprovar-ho, igual que ocorre amb altres grups de joves a països de tot el món, els trobareu cada divendres a la plaça Lluís Millet. “Si cal, ens hi estarem anys i anys. Primer el planeta i després nosaltres”, afirma l’Elsa amb contundència però amb un somriure als llavis.

S’apropen les eleccions municipals. Totes les mirades es fixen en els discursos i programes electorals. És l’oportunitat dels polítics per demostrar que el canvi climàtic no és un joc de nens.

Notícies relacionades