Tests suficients a la sanitat pública tot i no ser generalitzats alhora que empreses privades en comencen a vendre

Foto: Jordi Pascual

Tot i que les proves per detectar la COVID-19 encara no es poden realitzar de manera massiva a tota la població, l’arribada de les proves PCR i els tests serològics ràpids que permeten detectar la presència del virus fa temps que s’han distribuït des del Departament de Salut, per tal que arribin a tots els centres de salut i residències catalanes. La regidora de Salut, Gemma Aristoy, explica que els centres de salut locals en cap moment han patit mancança o desproveïment de les proves per detectar el SARS-CoV-2 i que la seva arribada es va produir de forma dosificada i sense incidències.

La situació local a l’àmbit públic

És per això que tant les proves PCR, aquelles que permeten detectar a través de la mostra biològica del sistema respiratori, com els tests serològics ràpids, que a més a més permeten detectar les persones ja immunitzades o que han superat la infecció, s’han pogut realitzar sense dificultats a totes aquelles persones contagiades que s’hagin posat en contacte amb el CAP, als seus treballadors, així com treballadors i usuaris de residències per a la gent gran. Inicialment, però, es va haver de prioritzar perquè no es podien fer totes les proves de cop.

Aristoy confirma que tant el CAP de Sant Cugat –el del carrer de la Mina, que és el que centralitza l’atenció de la COVID-19– com els centres adscrits a la Mútua de Terrassa, que rep tests fabricats per Roche, en cap moment s’han trobat sense capacitat a nivell local per fer els test i la detecció del coronavirus tant als pacients com a tot el personal mèdic que hi treballa. Ha estat el CAP qui ha determinat quan calia fer els tests i quins –el PCR o la prova ràpida– es prioritzaven en funció del col·lectiu. Per exemple, a les residències de gent gran s’han prioritzat els PCR.

Test des de 75€ a centres privats

Tanmateix, en aquests darrers dies han aparegut iniciatives d’alguns centres mèdics privats que ofereixen la possibilitat de realitzar-se proves Anti-SARS-CoV-2. És el cas del centre ADN Institut de Sant Cugat, dedicat a l’assessorament i diagnòstic genètic. Tot i que en un primer moment el centre es va veure obligat a tancar les seves portes, ha pogut mantenir l’activitat de manera puntual per tal de seguir atenent a persones que necessitessin un seguiment i atenció especial, com el cas de pacients embarassades.

Amb el nou decret llei establert el dia 14 d’abril s’obria també la possibilitat que centres mèdics privats poguessin reobrir les portes i obtenir el permís per realitzar proves de detecció del coronavirus. ADN Institut assegura que el seu objectiu ha estat sempre el de reforçar i descarregar el sistema sanitari local, oferint 2.000 guants entregats a l’Ajuntament, així com la possibilitat de realitzar-se les mateixes proves i test anunciades al seu web. El Departament de Salut Pública de la Generalitat ha sigut l’organisme encarregat de donar totes les pautes a aquest tipus d’empreses, així com l’obligatorietat de comunicar tots els resultats obtinguts, tant els negatius com els positius.

Des del centre doncs, realitzen una avaluació per a cada pacient que presenta símptomes o que pot haver estat en contacte amb persones contagiades pel virus i a partir d’aquest primer contacte, es procedeix a avaluar quin és el millor sistema de diagnòstic, seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat: o bé la prova PCR per aquells pacients que presenten símptomes clars o treballadors essencials de risc, amb un cost de 140€; o bé el test ELISA –a falta dels tests serològics ràpids–, un test per detectar anticossos que triga entre un i dos dies en obtenir-se’n el resultat, amb un cost de 75€.

La falta de regularització pel preu dels tests

ADN Institut manté que, tot i que la repercussió d’aquest suport que estan oferint recau principalment en el sistema públic local, la comunicació per a l’obtenció i distribució dels tests no s’està gestionant des de l’administració local, sinó amb el Servei de prevenció i Control de Malalties Emergents del Sistema de Salut Publica de la Generalitat de Catalunya. La Generalitat, com a òrgan competent en aquest cas, tampoc intervé en quin ha de ser el preu per aquestes proves, quedant en mans de l’empresa privada establir els criteris econòmics, amb el perill que comporta que es pugui generar un escenari de desigualtat social.

La Sanitat Pública és l’única garantia per tal que la salut no esdevingui un privilegi. I en aquest cas, que les proves per la COVID-19 puguin arribar a tothom que ho necessita, tal com s’està podent garantir aquests dies als centres de salut públics locals.

Notícies relacionades