Publicitat

Sant Cugat se suma a les concentracions simultànies de 'la vida abans que el capital'

Foto: Clàudia Bell

En el segon dimarts de fase 1, en el context de desescalada de confinament per la crisi de la COVID-19, la ciutadania de Sant Cugat ha volgut deixar constància a la Plaça Octavià que la crisi econòmica derivada del confinament ha de posar les persones al centre.

Unes 80 persones s’han reunit aquest dimarts a les 20h. per denunciar la gestió que s’ha fet durant el confinament: “El Govern, les administracions, i la policia han posat un cop més els interessos dels poderosos davant dels de la gent i han aprofitat per guanyar terreny per afavorir les grans empreses i multinacionals”, exposa el manifest. 

Durant la concentració s’ha remarcat la mala gestió social que s’ha fet durant el confinament. Denuncien que hi ha persones que no han pogut pagar les seves hipoteques ni lloguers, se’ls ha privat de subministraments bàsics envers les persones necessitades i se’ls ha fet fora de la feina. De fet, destaquen el gran nombre d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) tramitats. A Catalunya s’han fet efectius 73.848 ERTOs en els qual se n’han vist afectades 474.135 persones. En aquesta línia, a nivell comarcal, al Vallès Occidental s’han tramitat 10.514 ERTOs que han afectat 92.652 treballadores. Tanmateix, moltes d’aquestes persones encara no han cobrat la prestació subjecta a ERTO. Pel que fa a la taxa d’atur a Sant Cugat, aquesta va augmentar del 6,25% del mes de febrer fins al 7,61% a l’abril, tot i que al mes de maig ha disminuït fins al 6,76% (sense contar els que es troben subjectes a ERTOs). 

La convocatòria també s'ha posat al costat de les professionals sanitàries, que han treballat fins a 70 hores setmanals ―tal i com explicava la metgessa resident Nura Estany fa unes setmanes― i sense la protecció adequada. Paral·lelament han exposat el cas de les residències de gent gran, especialment colpejades per la COVID-19, i així ho comparteixen al manifest:  “Als hospitals, centres de salut públics i residències per a la gent gran hem hagut de patir com morien i es quedaven soles les nostres àvies i avis. No els ha importat gens!“. 

Finalment, la vida abans que el capital també ha posat de relleu que el confinament ha  donat via lliure als agressors per maltractar les seves dones i és que, segons les dades obertes del Govern de Catalunya, des del 16 de març fins al 15 de maig hi ha hagut 913 casos nous d’agressions masclistes i un total de 7.894 d’atencions telemàtiques.

Aquesta convocatòria ha estat simultània arreu de Catalunya, en diverses ciutats i municipis. Mantenint la distància de seguretat, amb mascaretes posades i sota el lema #RecuperemElsCarrers els convocants han reclamat així que la classe treballadora s’ha d’organitzar i i “plantar cara per recuperar allò que ens pertany, costi el que costi, fent el que calgui“.

Notícies relacionades