Proactiva Open Arms sensibilitza i denuncia el bloqueig del salvament marítim en un acte a Valldoreix

Foto: Jordi Pascual

Després que aquest mandat l’EMD de Valldoreix hagi entregat 18.000 euros a l’ONG Proactiva Open Arms arran d’una moció amb el suport de tots els grups polítics, Lluís Fuster, voluntari de l’entitat, ha acudit a la Casa de la Vila per tal d’explicar en quina situació es troba el rescat de persones migrades a la Mediterrània. Segons diu, el bloqueig a les organitzacions de salvament marítim –com ells mateixos viuen en pròpia pell– fa que moltes persones es vegin abocades a la mort.

Fuster assegura que la de Líbia és la via més crua en l’actualitat ja que les pasteres que surten de la seva costa tenen dos finals possibles: la mort de tots els passatgers per manca d’aigua, d’aliments, per hipotèrmia o enfonsament de l’embarcació o trobar-se amb les màfies líbies que s’organitzen com si fossin guardacostes i que retornen les persones interceptades a camps de concentració on generalment acaben sent víctimes de l’esclavitud.

La ruta de Turquia, recorda, està bloquejada pel pagament de 3.000 milions d’euros al país per part de la Unió Europea amb la voluntat de bloquejar la frontera. Ara la problemàtica al seu entorn, com a la illa grega de Lesbos, és més bé de confinament en camps de refugiats i no pel trànsit marítim que va fer néixer Proactiva Open Arms al 2015. Des de llavors l’entitat ha pogut comprar noves embarcacions i millors materials per a l’atenció però el bloqueig a les ONGs propiciat, diu, per la Unió Europea impedeix qualsevol acció.

Sense capacitat d’incidència, les persones que es llencen al mar buscant una vida millor es veuen obligades a fer trajectes que els costen més de 3.000 euros tot i ser amb una barca unflable, que bolca fàcilment, sense supervisió, amb armilles salvavides falses i amb el risc de sofrir una hipotèrmia mortal. A més, els voluntaris de Proactiva Open Arms s’han trobat en casos de persones que no havien pogut fer front a la despesa del viatge i havien estat castigades amb un tret a la cama.

Avui dia, explica Fuster, l’ONG té més de 300 voluntaris i prop d’una trentena de treballadors. Amb el rescat marítim bloquejat i sent difícil de calcular les morts que això suposa, l’entitat centra la seva activitat en la conscienciació en contra del racisme i els discursos xenòfobs que creixen al nostre país. També han iniciat un programa d’acció en origen amb què intenten conscienciar dels riscos del trajecte a les persones que es veuen forçades a migrar.

Després d’aquesta primera xerrada celebrada dimecres a la tarda a Valldoreix, l’entitat Nasco Feeding Minds explicarà el proper 21 de maig a les 18:30h. a la Casa de la Vila l’experiència vital de supervivència i superació del seu president, Ousman Umar. El valldoreixenc d’adopció va arribar a la vila després de creuar el Sahara a peu i la Mediterrània en pastera i ser adoptat per una família de Valldoreix.

Notícies relacionades