Publicitat

La Plataforma de Pensionistes es consolida elegint una coordinadora

Foto: Jordi Pascual

Desenes de pensionistes s’han trobat dijous al migdia a la Casa de Cultura per decidir el futur del col·lectiu, que fins el moment es trobava en un estat embrionari convocant concentracions setmanals a la porta de l’Ajuntament per demanar unes pensions dignes. Paco López, Juan Merino, Segundo Iglesias i Miquel Gombau s’havien encarregat fins el moment de coordinar les accions de la plataforma, que busca sinergies amb altres col·lectius i marees de pensionistes del territori, i han estat reelegits per a la tasca de coordinació. Ara el repte és agrupar totes les persones interessades per iniciar el treball conjunt i amb més força.

La primera acció del col·lectiu ja consolidat serà dilluns al migdia, en una nova concentració al davant del consistori santcugatenc, i seguirà per la tarda al Ple municipal, amb dues mocions que aborden la problemàtica de les pensions i un torn de paraula a l’Audiència pública. Mentre alguns dels representants seran a dins de la sala de plens, es preveu una concentració de pensionistes a les portes. Properament hauran de definir el discurs a seguir ja que, si bé tots els assistents han coincidit que cal una millora de les pensions, s’ha generat debat sobre quins canvis demanar i quin discurs polític prendre.

López ha aprofitat el seu torn de paraula per evidenciar que la redistribució de la riquesa a tot l’Estat falla, amb grans guanys per a la banca mentre les pensions tenen una pujada anual congelada del 0,25% des de fa anys sense tenir en compte l’Índex de Preus al Consum (IPC) i, per tant, provocant-los una davallada del poder adquisitiu. Ha recordat que cada vegada la població major de 65 anys és major –avui un 19%– mentre continuen sent evidents les mancances de serveis bàsics especialment per a la tercera edat, com la sanitat; amb esment especial a la inexistència d’un hospital públic santcugatenc.

Davant del creixement de l’escletxa salarial i la diferència entre rics i pobres, la plataforma crida a “ajuntar-se i solidaritzar-se”. Així mateix, insten a l’Ajuntament, essent Sant Cugat un dels municipis amb un Impost sobre Béns Immobles (IBI) més elevats del país i amb sous de polítics i gerents al seu parer excessius, a fer més mesures en benefici del col·lectiu de jubilats. “La sala és plena però aquí falten més de 9.000 persones”, ha dit López, fent èmfasi en la voluntat de transversalitat del nou col·lectiu.

Tot i que la plataforma de pensionistes santcugatenca funcionarà de manera autònoma, confluirà amb la lluita i reivindicacions d’altres iniciatives socials com la marea pensionista. En representació d’aquest col·lectiu ha acudit Domiciano Sandoval, que ha fet un repàs a la història de les pensions, des del pacte de Toledo a la desindustrialització que, al seu parer, ha precaritzat el mercat laboral i dificultat les cotitzacions. Tem que la pressió dels bancs i la voluntat de governs conservadors de tota Europa provoca una destrucció del sistema en benefici de plans de pensions privats. Per això insta a desbloquejar el tràmit per fer una nova llei sobre la seguretat social i les pensions. Per fer-ho, diu, és indispensable l’existència de col·lectius com la marea o la nova plataforma santcugatenca.

Notícies relacionades