Publicitat

Ocupació simbòlica a l’Ajuntament per denunciar la crisi habitacional

Foto: Jordi Pascual

Prop d’una vintena de manifestants d’Arran han ocupat simbòlicament la recepció de l’Ajuntament per denunciar l’exclusió residencial que viu Sant Cugat. Amb dues tendes de campanya, una pancarta demanant poder viure a la ciutat i fent una rondalla, la protesta ha començat a dos quarts de set de la tarda i s’ha allargat fins passades les vuit, aconseguint cridar l’atenció de visitants i treballadors del consistori.

En el manifest que han llegit denuncien els lloguers abusius i la incapacitat d’emancipar-se alhora que acusen l’Ajuntament d’ignorar aquestes necessitats. “La seva prioritat no com nosaltres, sinó els grans poders econòmics: bancs, immobiliàries de luxe i especuladors que es dediquen a desnonar ia deixar al carrer i a la misèria a centenars de persones cada dia arreu del país”. Han recordat de nou el tall de veu de la tinenta d’alcalde Susanna Pellicer en el marc d’una entrevista a Cugat.cat on reconeix que hi ha famílies que no poden viure a Sant Cugat i sí podrien fer-ho a ciutats de l’entorn com Rubí i Cerdanyola.

La protesta s’emmarca en una campanya sobre l’habitatge iniciada pel col·lectiu de l’esquerra independentista. “Donat que no ens escolten, nosaltres mateixes els hem anat a buscar perquè sentin d’una vegada les nostre reivindicacions i perquè sàpiguen que sempre ens tindran enfront”. L’acció s’ha desenvolupat sense incidents tot i que a la sortida els manifestants han recriminat que els agents de la Policia Local els han insistit amb voluntat intimidatòria de possibles identificacions i denúncies si no marxaven.

elCugatenc no ha pogut accedir a l’Ajuntament ja que la Policia Local no ho ha permès tot al·legant que l’objectiu de l’actuació policial era fer fora la gent i, per tant, no tenia sentit deixar-ne entrar més. D’aquesta manera, la fotografia que acompanya aquest article ha estat presa des de l’exterior de la casa de la vila i els manifestants no han pogut explicar-se davant aquest mitjà fins un cop acabada la protesta.

L’agent de la Policia Local sí ha explicat, però, que un cop tancat l’Ajuntament, a les vuit del vespre, procedirien a fer fora els manifestants i, si calia, iniciar identificacions davant possibles sancions i denúncies. Finalment, però, no ha calgut l’operatiu policial ja que els concentrats han marxat pel seu propi peu tot dient que la mesura pretenia ser una acció simbòlica.

Enric, militant d’Arran, posa èmfasi en les dificultats de la gent jove a trobar un habitatge en condicions a Sant Cugat. Davant el que consideren una manca d’acció de les institucions criden a l’organització popular per “donar resposta de base” amb accions com l’ocupació o fer front als desnonaments. “Creiem que les mesures que s’han pres fins ara són insuficients i que no donen cap mena de resposta”, denuncia, “són maquillatge al model de ciutat elitista que estan construint però més enllà d’això no hi ha una voluntat clara perquè la gent pugui viure a Sant Cugat”.

La protesta arriba, a més, en el compte enrere cap a les eleccions municipals, una cursa electoral en què l’habitatge s’ha situat com a protagonista amb propostes diverses per part de totes les forces que concorreran als comicis. Arran ha fet així un toc d’atenció que se suma a les lluites del Sindicat de Llogaters i de la Plataforma de Pensionistes en aquest àmbit i que han marcat bona part de l’actual curs polític.

Notícies relacionades