Publicitat

MINUT A MINUT: Vaga general 21F

Imatge: Jordi Pascual

Durant el dia d’avui se celebra la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i s’hi preveuen manifestacions i piquets arreu del país. A Sant Cugat les accions comencen a primera hora del matí de la mà del Comitè de Defensa de la República. Fem seguiment a través del del nostre Twitter.

A continuació, els principals esdeveniments fins el moment.

16:30h. Baixada a Barcelona

El darrer acte de la vaga a Sant Cugat ha estat la trobada a la plaça Lluís Millet per acudir a les mobilitzacions de Barcelona.

13h. Dinar popular

Prop d'una trentena de persones han participat al dinar popular organitzat pel Comitè de Defensa de la República a la plaça de l'1 d'octubre. La següent crida és la trobada a dos quarts de cinc a la plaça Lluís Millet per acudir a la manifestació de Barcelona.

12:35h. Seguiment d'entre un 80 i un 90% a l'Ajuntament, segons l'alcaldessa

Al final de la concentració del migdia al davant de l'Ajuntament l'alcaldessa, Carmela Fortuny, valora positivament el desenvolupament de la vaga a Sant Cugat. Assegura que hi ha hagut un seguiment massiu tot i que només ofereix dades aproximades de l'Ajuntament, entre un 80 i un 90%. També diu que ha parlat amb el cap de Mossos i ha revisat les imatges del desallotjament de l'estació. Assegura que no s'aprevia extralimitació dels cossos de seguretat però, si hi hagués, la condemnaria. També ha fet una crida a seguir mobilitzant-se durant la jornada.

11 - 12:30h. Manifestació pel centre de la ciutat i concentració a l'Ajuntament

Després del tall de les vies, a les 11h. més de mig miler de persones han sortit de la plaça Lluís Millet en una manifestació que ha travessat l'eix de vianants fins baixar per l'avinguda Francesc Macià i la rambla del Celler per arribar a l'Ajuntament, on a les 12h. hi havia convocada una concentració. La marxa ha començat i ha clos amb la lectura d'un comunicat de rebuig a l'actuació dels Mossos d'Esquadra al desallotjament del tall de les vies al matí. Els concentrats critiquen que han fet empentes quan els propis manifestants ja havien anunciat que marxaven de l'estació. La marxa ha transcorregut sense incidents entre consignes favorables a l'alliberament dels presos, a la desobediència i a la independència. Ha fet una aturada simbòlica al davant del Mercadona del carrer Valldoreix, on els manifestants han cridat "vaga general" i posteriorment han avançat pels carrers Santa Maria i Santiago Rusiñol provocant el tancament momentani d'alguns comerços i creuant-se amb el mercadet dels dijous. Ja a la plaça de la Vila prop d'un miler de persones han seguit amb les consignes per la llibertat i la desobediència. S'ha llegit de nou el manifest, s'han cridar consignes a favor d'"acusar l'Estat" i ha acabat l'acte amb el cant dels Segadors. Els propers actes previstos són un dinar popular a les 14h. a la plaça de l'1 d'octubre i una trobada per marxar a la manifestació de Barcelona a les 16:30h. a la plaça Lluís Millet.

7 - 8h. Tall a l'estació de Ferrocarrils i identificació de tres manifestants

La jornada ha començat amb una concentració a plaça Barcelona que ha acabat amb una marxa cap a l'estació on des d'un quart de nou diversos manifestants han tallat les vies. Més d'una cinquantena de persones han bloquejat les dues vies provocant l'aturada del servei dels Ferrocarrils de la Generalitat al seu pas per Sant Cugat. Els Mossos d'Esquadra, després de negociar, han fet fora els manifestants a pocs minuts de les vuit del matí. Des d'aquell moment els Ferrocarrils han reprès el servei. A la sortida de l'estació els agents han identificat tres dels manifestants. La protesta s'ha produït sense incidents amb crits a favor de l'alliberament dels presos. La propera acció prevista és una manifestació a les 11 des de la plaça Lluís Millet.

Prèvia: serveis mínims

En quant als serveis mínims, l'Ajuntament ha decretat un conserge per a cadascun dels centres educatius, un per a la casa Mònaco, dos per a la Biblioteca Gabriel Ferrater i un per a la resta, un per a cada casal, l'Ajuntament i l'Oficina d'Atenció Ciutadana així com un oficial de la brigada municipal, un tècnic de Protecció Civil, un tècnic d'informàtica i un arquitecte de l'àrea de Territori. En el transport urbà es garantieix l'anada i tornada de totes les línies amb un 50% del servei habitual i només alterant la freqüpencia de la L1 (cada 40 minuts), L2A i L2B (cada 60 minuts), L7A (cada 60 minuts, L8 (cada 60 minuts) i L9 (cada 60 minuts). En transport es mantenen els serveis de reforços escolars, l'autobís park and ride passa a tenir una freqüència de 20 minuts i es manté el servei de transport a demanda de Can Barata i l'autobús de la Guinardera. En quant als serveis educatius municipals es manté un terç de la plantilla per al Conservatori, l'Escola d'Art, el Taller Triangle i les escoles bressol.

Pel que fa als serveis no municipals, el transport es manté un 33% de serveis mínims a rodalies i un 50% en hores punta i un 20% en hores valls en els autobusos, Ferrocarrils i metro. Els centres d'atenció extrahospitalària mantindran un 25% de la plantilla. En ensenyament, un docent per cada sis aules en infantil i primària i d'un per cada quatre aules en centres d'educació especial i escoles bressol.

Notícies relacionades