La Plataforma de Pensionistes aprova el model organitzatiu i es prepara per substituir la junta provisional

Fotos: Jordi Pascual

Després de poc menys d’un any de mobilitzacions en què han aconseguit asseure’s a negociar les reivindicacions locals amb el govern municipal, la Plataforma de Pensionistes ha acordat en assemblea el model organitzatiu de l’entitat, que introdueix la independència respecte a l’administració i la participació a títol individual perquè la plataforma no esdevingui una agregació de col·lectius. El document també recull els principis bàsics de l’entitat i la col·laboració amb altres moviments que treballen per denunciar i superar els efectes de la crisi. La Plataforma manté com a objectiu principal la defensa de les pensions.

Gran part dels canvis fan referència a l’estructura d’òrgans que conformen la Plataforma, amb l’assemblea com a espai democràtic suprem d’on es desprèn una junta, encarregada de prendre decisions entre les assemblees així com de donar compliment als acords de l’òrgan suprem durant un període d'un any i una pròrroga d'un any més. De a junta es deprèn també una comissió de coordinació i dinamització, encarregada representar la Plataforma en un període entre-juntes. Alhora, la Plataforma es dota de diverses comissions de treball: comunicació, organització i expansió, finances i reivindicacions locals –aquesta darrera encarregada de coordinar les comissions de treball que mantenen relació amb l’Ajuntament.

Tots els òrgans es doten de mecanismes de control per evitar malentesos i també s’inclou la paritat de gènere en la representació. Segons Ángeles Santos, es tracta d’un document que s’ha treballat durant mesos per part de la junta provisional que capitaneja la Plataforma, actualment capitanejada per Josep Maria Bové, que va passar a coordinar-la després de la marxa de Paco López. El document ha estat aprovat per unanimitat amb una assistència de 70 persones de les més de 400 inscrites.

Un dels canvis substancials és que la junta estarà conformada per la llista més votada de les que es presentin per encapçalar la Plataforma. D’aquesta manera s’eviten tensions com les que, segons Josep Maria Bové, coordinador actual, s’han viscut durant els darrers mesos amb una junta amb persones provinents de diverses llistes i punts de vista diferents. Aquest òrgan estarà compost per 13 persones.

Així s’obre el pas a les eleccions que, segons Bové, s’hauran de celebrar entrat el 2019 per tal d’acabar amb el període de provisionalitat. La propera assemblea, que s’encarregarà d’aquest afer, es farà a mitjans de febrer.

La trobada de la Plataforma també ha servit per fer un repàs a les diferents accions que ha fet el col·lectiu durant els darrers mesos amb la concentració dels dilluns com a principal acció i l’aplicació d’algunes mesures com la creació de l’Oficina d’Atenció al Pensionista i la taula de negociació amb l’Ajuntament com a petits èxits. “Hem fet moltes coses tot i que ha estat un període molt dur i per això cal explicar-hoˮ, reivindica Ángeles Santos, membre de la junta, “en la propera revista que s’ha de publicar durant les properes setmanes hi haurà la informació de què s’ha fet des de les comissions i què ha fet l’Ajuntamentˮ.

En el marc de negociació amb el consistori es treballa la targeta de pensionista, que ha de permetre preus reduïts a comerços i serveis públics de pagament per a les persones pensionistes, i la territorialització de l’Oficina Ciutadana de Ciutadania. Segueix sobre la taula, però, el llistat de reivindicacions que van presentar als inicis del col·lectiu i s’aprofita la cursa electoral de cara a les municipals per presentar el document de reivindicacions locals a tots els partits que conviden la Plataforma als seus actes. L'acte ha acabat donant suport a la convocatòria estatal del proper 15 de desembre.

Notícies relacionades