La Marea Blanca Sant Cugat celebra la seva primera assemblea per organitzar-se i començar a treballar

Cartell de la vaga sanitària del novembre del 2018 al CAP Sant Cugat. Foto: Jordi Pascual

Més de 40 persones s’han trobat de manera telemàtica a la primera assemblea de la Marea Blanca Sant Cugat, un col·lectiu en defensa de la sanitat pública que es va començar a organitzar al juliol seguint l’estel de l’organització de la Marea Blanca a Catalunya. Tot i que des de llavors un grup motor s’havia encarregat d’iniciar la feina, la primera assemblea, celebrada aquest dimarts per la tarda, ha servit per començar a definir l’organització interna del moviment.

La Marea Blanca Sant Cugat s’organitzarà en tres comissions (comunicació, acció i eixamplament i relacions exteriors) en què les persones voluntàries podran treballar per avançar en els objectius del moviment. Un cop constituïdes les comissions, es marca com a horitzó la celebració d’una nova assemblea al desembre, que intentaran que sigui presencial.

Hores d’ara el col·lectiu ha teixit vincles amb la plataforma contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes, que romanen sense atenció al públic des del març i sense cap expectativa d’obertura tot i que inicialment el Departament de Salut va dir que es preveia reprendre l’activitat a l’octubre. De fet, segons s’ha explicat a l’assemblea, els Consells de Barri de la Floresta i les Planes faran una petició d’informació de la situació a la Mútua Terrassa.

El nou col·lectiu en defensa de la sanitat pública ha començat la relació amb la Marea Blanca a nivell nacional i participaran a la Festa de Tardor. A més, es comprometen a estar pendents de convocatòries d’altres col·lectius com la Plataforma de Pensionistes, que reprèn les mobilitzacions el dia 5 a les 12h. a l’Ajuntament, per sumar lluites germanes.

Ara bé, un dels primers reptes del col·lectiu naixent és buscar vincles amb altres organitzacions com Rebel·lió Primària i les que puguin haver a altres municipis que tenen l’atenció sanitària pública en mans de Mútua Terrassa. Alhora, es proposen teixir aliances amb els professionals sanitaris de la ciutat ja que fins ara no ho han aconseguit. De fet, segons ha explicat la metgessa Assun Reyes, les primeres mobilitzacions del postconfinament a Sant Cugat no van tenir bona acollida perquè no hi havia convocatòries clares.

El principal eix de treball serà la reivindicació d’una atenció primària de qualitat ja que consideren que la pandèmia ha esdevingut una excusa per treure-li importància davant dels hospitals. Consideren que això ha suposat reduir l’atenció primària, fer-la menys presencial i, per tant, més difícil en general i especialment per a persones majors o amb problemes de connexió.

Sobre la taula hi ha l’opció de presentar una moció en defensa de l’atenció primària a l’Ajuntament i també estudiar la via de presentar denúncies a Fiscalia per la vulneració del dret a la salut en els casos que, pel tancament de centres o la manca de professionals, es consideri que poden prosperar. La mirada base és que amb una atenció primària forta es pot garantir una societat millor atesa i, en conseqüència, més sana.

Notícies relacionades