La jornada feminista d’Hora Bruixa clama contra els ventres de lloguer

Foto: Jordi Pascual

Ni tan sols les legislacions que permeten l’anomenada gestació subrogada aconsegueixen que aquesta pràctica no esdevingui un negoci. Aquesta és la gran conclusió de la taula rodona de la quarta jornada feminista organitzada per Hora Bruixa, que ha comptat amb la participació de Clara Sánchez, militant d’Endavant; Júlia Sánchez, sociòloga; Clara Ardèvol, periodista de VilaWeb, i Vanesa Pujades, activista d’Stop Vientres de Alquiler.

Totes quatre coincideixen a dir que la majoria de dones no assumeixen una gestació subrogada de manera gratuïta però que, a més, cap de la resta d’actors que intervenen durant l’embaràs –com ara el ginecòleg o les empreses que posen en contacte les persones– accepten deixar de cobrar per aquesta pràctica. L’única escletxa irresolta, al seu parer, és engendrar per a algun familiar o persona amb qui es manté un vincle afectiu. Des d’aquest punt de vista, si no es perdés el dret a filiació, es podria aconseguir un nou model familiar que totes quatre consideren que s’ha de repensar.

Clara Sánchez ha criticat l’actual model dels ventres de lloguer, amb sotmetiment a processos químics per ser donant d’òvuls i la fecundació en països llunyans a dones de classes baixes, sotmetent-les a un alt risc per a la salut i limitant via contracte els seus moviments. Alhora, tem que es camina cap a una societat que pugui demanar tenir fills com un dret i, a més, tenint la capacitat de fer-ho per encàrrec. Les quatre reconeixen que la maternitat i la paternitat no és un dret sinó un desig.

Davant la mirada que defensa la gestació subrogada com una forma de beneficiar les parelles LGTBI, la militant d’Endavant recorda que un 85% dels contractes són de parelles heterosexuals, i que el 15% restant també inclou persones que viuen soles. Per això entén que la corrent favorable a la legalització beneficia un nínxol de mercat que acabarà perjudicant especialment països amb més desigualtats ja que permetria facilitar el lloguer de ventres des d’arreu del món.

Júlia Sánchez ha centrat les seves intervencions en l’experiència de la maternitat i la paternitat des de la gestació, com un procés generalment volgut i treballat que es perd amb la compra d’infants. Per a ella és clau donar una dimensió afectiva als processos humans i, en el cas de la vida de les criatures, ha de passar per posar en valor la vida reproductiva de les dones. També tem que una legalització dels ventres de lloguer podria incrementar el turisme reproductiu a l’Estat espanyol.

Ardèvol assegura que la gestació subrogada atempta contra tres drets: al propi cos, a la filiació i a la identitat del menor. A més, adverteix que hi ha països en què l’infant es pot triar quasi a la carta, una pràctica perillosa des d’una perspectiva bioètica. Culpabilitza el capitalisme de vendre el desig de tenir un fill com si fos un dret i, alhora, apunta a una pressió extra en tant que s’ha educat les dones sobre la maternitat obligatòria. Recorda, davant les veus que clamen per la regulació, que a l’Estat aquesta pràctica ja està regulada en forma de prohibició.

Finalment Pujades ha criticat les clàusules dels contractes amb gestants d’altres països, amb condicions econòmiques i de salubritat molt precàries. Considera que la gestació subrogada busca perpetuar els gens del baró i considera que la legislació cap a una gestió subrogada altruista topa amb la realitat: que la majoria de dones no estan disposades a gestar gratuïtament un fill que no sigui propi. En el cas d’una legalització a l’Estat, considera que s’abaratirien els costos i les empreses podrien tenir més marge de benefici. Davant la possible legalització de la gestació subrogada realment altruista –entre persones amb vincles emocionals– considera que també cal tenir en compte la coacció.

 

La quarta jornada feminista d’Hora Bruixa s’ha celebrat durant tot el dissabte i també ha tingut la participació de l’Esplai Sarau, l’Agrupament Escolta Berenguer el Gran, l’Esplai Cel, l’Esplai Pica-Roca i Noestàsola.

Notícies relacionades