Hora Bruixa i Mamatraka fan una performance contra els assassinats masclistes

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Desenes de dones amb una màscara blanca, vestides de negre i estirades al terra han copsat les persones que passaven per la plaça d’Octavià aquest dimecres per la tarda. Amb aquest simbolisme Hora Bruixa i el grup de percussió de dones florestanes Mamatraka han visibilitzat els 14 feminicidis que s’han produït als Països Catalans des de principis d’any. Es tracta d’una performance de denúncia en el marc de diverses mobilitzacions de col·lectius feministes dels països de parla catalana.

“L’acte d’avui ha estat una mostra de rebuig als feminicidis”, ha explicat la portaveu d’Hora Bruixa, Carlota de Sojo Caso, “no hi ha cap mesura ni cap tipus de protecció cap a les dones i segueixen incrementant-se els feminicidis”. Amb aquesta mirada, els col·lectius feministes demanen més polítiques a favor de les dones, posant l’accent al sistema judicial, al qual exigeixen mesures de protecció i no revictimitzar les agredides.

En el text que han llegit durant la performance han posat l’accent tant en el sistema judicial com en els mitjans de comunicació i la policia com a perpetuadors de la violència masclista. Han criticat el sistema patriarcal “ranci, que també ataca el cos, ens fereix, ens immobilitza i ens mata”: “Tenim ràbia contra l’opressió mil·lenària, contra la impunitat històrica i por de ser agredides, assassinades i oblidades”.

De Sojo diu que hores d’ara a nivell municipal hi ha més recursos però ha criticat el govern anterior per no haver-ne destinat suficients. Tot i això, la reivindicació d’aquest dimecres tenia una mirada general, apuntat als feminicis, que segons feminicidio.net ja en son 31 a nivell de tot l’Estat des de principi d’any (7 dels quals a Catalunya). La mobilització s’ha fet sota el lema Si un dia no torno, cremeu-ho tot.

 

Precisament aquest ha estat el lema de la pancarta que les activistes han desplegat a la muralla del Monestir, mentre les dones de Mamatraka tocaven la percussió i altres companyes dibuixaven una silueta al voltant de les dones estirades al terra, creant la imatge d’una gran escena d’un crim múltiple. L’acte ha acabat amb bengales lila i entre càntics de “visca la lluita feminista” i “no són mortes, són assassinades”.

Notícies relacionades