Publicitat

Els treballadors de Nissan protagonitzen una manifestació multitudinària a Sant Cugat

Fotos: Clàudia Bell

Sant Cugat ha viscut pels seus carrers una de les manifestacions més multitudinàries de la seva història. Al 8 de març de 2018 es va viure una situació similar, tot i així, comptabilitzar el nombre manifestants avui era feina arriscada. L’objectiu final de la manifestació dels treballadors de Nissan i les seves famílies ha consistit en fer saber a les veïnes i veïns de Sant Cugat que el responsable d'operacions industrials a Espanya i encarregat de gestionar el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya està instal·lat al municipi. 

Un total de 3.000 treballadors directes i 22.000 indirectes es troben en una situació d’incertesa davant el tancament de les plantes de Nissan de Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca i Zona Franca de Barcelona, que suposaria el seu acomiadament. La decisió de la directiva de Nissan sembla estar més que presa, però els treballadors es mantenen ferms i disposats a lluitar per mantenir la seva feina. 

De fet, estan en vaga indefinida des del 4 de maig i en mobilització contínua. En aquesta tarda de dijous, la seu de les seves reivindicacions ha estat el municipi de Sant Cugat, on hi resideix Frank Torres, responsable d’operacions industrials de Nissan a Espanya, que ja havia ocupat el càrrec entre 2011 i 2016 fins que va ocupar la vicerpesidència de l’empresa a Rússia. Juan Carlos Vicente, president de Comissions Obreres de la Zona Franca ha explicat als mitjans que: “Cada concentració té un objectiu clar, avui hem vingut a Sant Cugat perquè el senyor Frank Torres, que és la persona assignada per realitzar el tancament de Nissan, sembla ser que viu aquí. Hem cingut perquè els veïns coneguin que ve a deixar 25.000 famílies sense ocupació”. 

La demanda principal dels treballadors gira entorn tres  eixos. En primer lloc, des del Comitè d’Emprese de Comissions Obreres (CCOO) demanen al Govern de l’Estat que derogui l’article 51 de l’Estatut de Treballadors, per tal que l’empresa no pugui fer efectiu el tancament de les plantes i l’acomiadament dels treballadors sense l’autorització de l’Administració. Seguidament, tenint en compte que Nissan forma part de l’Aliança Renault-Nissan-Mitshubishi, demanen que les plantes catalanes es mantinguin en actiu per a la fabricació europea, ja que Mitshubishi es dedicarà al mercat asiàtic i americà: “Avui dia estem aqui per revertir la situació. Entenem que és possible, que no som només Nissan sinó que som una aliança Renault, Nissan i Mitshubishi”, ha explicat Juan Carlos Vicente. Finalment, demanen unes negociacions justes i han volgut destacar que sí que estan disposats a negociar amb Frank Torres, però acomiadaments: “Ens volem asseure a negociar, que no ho dubtin, el problema és el final de la negociació perquè tu vols tirar-nos a la puta calle i nosaltres que ens donis treball i futur”.

Una manifestació de més de 2.000 persones

La imatge del carrer Sant Medir ple a vessar de treballadors de Nissen i les seves famílies ha estat, si més no, impactant. Els treballadors, visiblement enfadats, assenyalen Frank Torres com a principal culpable dels acomiadaments, acompanyat també de Gemma Fernández-Nespral, directora de recursos humans, un tàndem que com ells diuen, no els dóna cap mena de garantia de futur.

“Si esto no se arregla, guerra, guerra, guerra”, “Nissan no se cierra”, “Frank Torres hijo de puta” i “Queremos trabjar”, la manifestació ha cmençat a la plaça Octavià i s’ha dirigit pel carrer Sant Medir i carrer Cèsar Martinell fins arribar al barri de l’Eixample, on se suposa que resideix Frank Torres. Allà han dipositat un fèretre amb la fotografia del directiu en una de les vivendes i han seguit la manifestació fins a l'avinguda de Gràcia, carrer Francesc Moragas i rambla del Celler fins arribar a l’Ajuntament, on han pronunciat un manifest i han cremat el fèretre. 

“Veïns de Sant Cugat, hem vingut aqui per fer una visita a un company que ens vol treure la feina, ens vol deixar a tots a l'atur. Li agrada gastar diners a costa de deixar-nos a tots en l'atur, és un mercenari”, així es dirigien els treballadors a la població santcugatenca, que en alguns moments ha mostrat la seva solidaritat des dels balcons. 

Els propers passos

La lluita dels treballadors és seguir la seva lluita als carrers. En aquest sentit, dissabte se sumaran a la manifestació dels col·lectius professionals que han estat a primera línia de la COVID-19 per mostrar-los la seva solidaritat. D’altra banda, també tenen pensat desplaçar-se a Cantàbria i protestar-hi ja que allà s’hi troba una de les plantes de l’Aliança Nissan-Renault-Mitshubishi, que segons els treballadors podria donar resposta al conflicte laboral: “Des de CCOO seguim insistint que el tancament de les plantes de Nissan seria un greu error i instem la direcció de Renault, per la seva responsabilitat en l’àmbit europeu en el marc de l’Aliança Nissan-Renault-Mitsubishi, a buscar una alternativa industrial per a les plantes de Nissan, que han demostrat sobradament la seva capacitat productiva i tenen una plantilla altament qualificada”.

Notícies relacionades