El retard en la construcció de la Mirada aixeca queixes de les famílies i solucions provisionals

L'AFA de la Mirada a l'Audiència pública. Foto: Jordi Pascual

El plantejament urbanístic i el projecte de construcció de la nova escola la Mirada ubicada a Volpelleres s'ha de refer perquè incompleix la normativa de la Direcció General de Protecció Civil. En concret, s'estableix que no queden garantides les condicions mínimes que han de complir els nous desenvolupaments urbanístics que prevegin instal·lar equipaments en zones identificades de risc químic pel transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril; en aquest cas particular, les vies.

71,54 metres. La distància necessària que s'haurà de desplaçar l'escola perquè quedi situada fora dels 250 metres legals de la franja de seguretat. Una normativa vigent des del 2013 que no va ser consultada fins al maig del 2019 i que obligarà a endarrerir el calendari de la construcció de l'escola gairebé més d'un any, ja que s'hauran de tornar a demanar tots els tràmits urbanístics i renovar el conveni amb la Generalitat per al finançament del centre.

La redacció del projecte va suposar una despesa de quasi 435.000 euros per l'erari públic municipal. Un informe que va ser encarregat a GATPA Unió Temporal d'Empreses (UTE) després de guanyar el concurs públic impulsat per l'Ajuntament. Uns diners que el consistori va decidir avançar per tal d'agilitzar el procés de construcció del nou edifici evitant així els tràmits de la Conselleria d'Ensenyament. Una maniobra que permetrà recuperar el 80% de la inversió total, calculada en uns 8 milions d'euros, al llarg dels pròxims anys.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha exposat aquesta setmana la situació als pares i mares afectats a la Comissió de Seguiment del projecte de l'escola: "Lamentem el retard que suposa aquest imprevist, que se suma al conjunt de problemes, entrebancs i incompliments que ha tingut aquest projecte fins a data d'avui".

La mirada de les famílies

L'Associació de Familiars d'Alumnes (AFA) exigeixen dates i compromís i denuncien que la situació precària dels seus fills s'està allargant en el temps de forma indefinida. Els alumnes de la Mirada porten des del 2016 estudiant en barracons i no s'espera que el nou centre quedi inaugurat fins al curs 2022-2023 si no hi ha cap altre impediment que retardi la construcció.

Gabriel Jover, representant de l'AFA la Mirada, explica que l'Ajuntament s'ha ofert a establir una sèrie de reunions de seguiment periòdiques i que els faran entrega d'un calendari del projecte de construcció sense dates que s'aniran concretant a mesura que es compleixin els terminis.

Les famílies afectades denuncien una sensació de manca de planificació sense tempos definits. Malgrat tot, són plenament conscients que en cas d'haver-hi impugnacions i litigis en el nou procés de licitació, "la construcció es podria eternitzar".

 

Tanmateix, Jover explica que van posar sobre la taula que el risc al voltant de les vies (zona d’indefensió) també afecta l’IES Leonardo da Vinci, el CAR i molts veïns de la zona, però que des del consistori van respondre que cobrir les vies suposaria un cost inassumible de 600 milions d'euros.

Mentre la construcció de l'edifici s'endarrereix, l'AFA reclama que es garanteixin uns espais mínims “dignes” per intentar pal·liar la situació actual que any rere any es complica a mesura que entren les noves línies escolars. Algunes de les demandes que van fer a la darrera Audiència pública: un pati amb espai cobert, un mòdul de cuina, un mòdul de menjador gran, un gimnàs cobert i una biblioteca.

Solucions dins de la provisionalitat

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, respecte a les demandes de l'AFA al·lega que la gestió de l'interior dels mòduls depèn de l'escola i s'ha excusat en què "no tindria sentit que marquéssim quins espais han d'haver-hi perquè tot depèn del projecte educatiu que depèn bàsicament de la direcció".

Gorina avisa que difícilment es podrà tenir el menjador en un únic mòdul però que es podria estudiar dividir-lo en dos espais. També descarta rotundament l'emplaçament d'una cuina dins d'un mòdul que contravindria les normatives de seguretat però es compromet a portar el menjar des d'un altre centre educatiu. En referència al pati i pavelló cobert afirma que tècnicament no és possible habilitar aquests espais en un col·legi de barracons però ofereix la possibilitat d'utilitzar espais d'altres centres com ja es fa amb l’escola l'Olivera i preveu que en un futur es faci amb l'institut Leonardo da Vinci, tots dos a la vora. 

La instal·lació dels nous mòduls de barraques ocuparan l'actual àrea d'aparcament que hi ha al cotat de l’escola, fet que ha aixecat queixes entre les famílies. Ses del consistori insisteixen que ja estan buscant solucions. Finalment, tenint en compte l'endarreriment en el calendari, la regidora d'Educació s'ha compromès a intentar que el màxim de mòduls possibles siguin més espaiosos, és a dir, que siguin de 150 metres i no dels 120 mentres dels mòduls actuals.

Gorina remarca que "farem tot el possible per donar suport al Departament i amb una lògica possibilista". Asseguren que estan al costat de les famílies i vetllaran perquè el projecte pugui veure la llum el més aviat possible alhora que faran tot el que calgui perquè l'actual escola atengui als seus alumnes en les millors condicions.

Notícies relacionades