COVID-19: Una visió local d’una pandèmia global

Foto: Jordi Pascual

Des que el Govern català va començar a demanar a la població que ens quedéssim a casa i no en sortissim ja han passat 70 dies. La població santcugatenca ha viscut 2 dels mesos més insòlits de la seva història en el que la COVID-19 ha impactat directament en les nostres vides.

El fet que Sant Cugat sigui una població situada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i tingui una població de 91.006 habitants ha fet que sigui una població força colpejada amb 755 casos positius acumulats confirmats per test PCR o test ràpid ―no s’han restat les persones curades i mortes, se’n desconeix la dada a nivell municpial― i un total de 2.424 casos sospitosos, és a dir, que han presentat símptomes i un professional sanitari els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica PCR o test ràpid amb resultat positiu. 

La ciutat forma part de la Regió Sanitària Metropolitana Nord i, en aquest sentit, sí que es coneix la dada de defuncions a nivell de regió sanitària que suma un total de 2.731 defuncions per la COVID-19. La Regió Sanitària Metropolitana Nord és la segona amb més defuncions, per darrere de la regió de Barcelona Ciutat amb 3.874 i per davant de la Regió Sanitària Metropolitana Sud amb un total de 2.240 morts. Recordem que darrere de cada xifra hi ha una família i seria un error frivolitzar i deixar la humanitat de banda quan es parla de la crisi de la COVID-19 a partir de nombres. 

El seguiment dels casos

Fer el seguiment de les dades de la COVID-19 no ha estat fàcil. En primer lloc es van publicar les dades per Àrees Bàsiques de Salut (ABS) i, posteriorment, es van començar a publicar a nivell municipal. Recordem que Sant Cugat té tres ABS i hem decidit mantenir aquest punt de referència perquè és de la que disposem més dades en el temps. 

D’altra banda, també és important els canvis que hi ha hagut en les dades ja que la seva publicació anava variant. En alguna ocasió es deixaven de tenir en compte els positius per test ràpid, o els casos negatius passaven a ser sospitosos, és a dir, persones amb simptomatologia però sense accés a la prova diagnòstica. 

Tot i així hem pogut fer un dibuix aproximat per avaluar com s’ha comportat el virus a nivell municipal que us adjuntem a la part superior.

Aquestes evolucions cal mirar-les amb cura. Les dades mostrades són absolutes i, per tant, poden generar un gran impacte visual, sembla que hagi hagut un gran augment però cal recordar que a Sant Cugat hi ha 91.006 habitants. Són dades importants però cal relativitzar-les i per aquest motiu adjuntem el gràfic que representa el percentatge de casos positius respecte el total de tests i casos sospitosos. 

Al principi de la crisi per la COVID-19 gairebé un 50% dels tests realitzats, que sempre han estat pocs en comparació a la població de tot el municipi, donaven com a resultat casos positius. Tanmateix, aquesta dada ha anat disminuint al llarg  del temps fins arribar al 23,75% actual. 

 

L’impacte de la COVID-19 ha minvat però cal seguir sent prudent i prendre totes les mesures d’higiene i distància de seguretat recomanades ja que el virus segueix essent tan contagiós com abans.

Finalment, cal destacar la incidència de la COVID-19 a les residències. Del total de casos positius (755), 276 s’han donat en residències de persones grans, el que suposa un 36,56% de tots els positius. A més, de les 276 persones grans amb la COVID-19, un 42,48% (120 en nombres absoluts) han mort tal i com va anunciar la setmana passada l’Ajuntament.

Notícies relacionades