Neix el col·lectiu ‘Les malaltes no fem vacances’ contra el tancament dels CAPs a l’estiu

Foto: Marta Serrés

Cada estiu els serveis sanitaris de la ciutat es veuen reduïts fins restar oberts només el CAP del carrer de la Mina i el consultori del Centre Sociosanitari de La Floresta. Any rere any van repetint-se les crítiques des de l’esquerra per la planificació estiuenca. Si bé, enguany la creació del col·lectiu Les malaltes no fem vacances ha servit per desvincular la reivindicació dels partits per obrir-la a més gent. Tot i que han nascut de partida amb el suport de Podem, Arran, la CUP, ICV i la PAICAM, també volen arribar a altres col·lectius i persones a títol individual.

Les malaltes no fem vacances s’ha estrenat amb una concentració al davant del CAP de Valldoreix, un dels afectats pel tancament, on han llegit un manifest en què demanen a l’Ajuntament que negociï amb el Departament “les solucions més adients per al conjunt de la seva ciutadania”. En referència a la intervenció de Marta Serrés, de la PAICAM, a la darrera Audiència pública, expliquen com l’alcaldessa els va derivar a la cap de l’oposició, la cupaire Núria Gibert, per plantejar els dubtes al Parlament.

El col·lectiu fa la seva pròpia diagnosi del sistema sanitari: sobrecàrrega assistencial, llistes d’espera, excés de treball burocràtic, hipermedicalització dels pacients, hospitalcentrisme, desmotivació del personal sanitari i de suport, història clínica adreçada més a la gestió que a la clínica, retribucions insuficients, nul·la cobertura d’absències, direcció per objectius sense realisme ni consens i penalització de la malaltia en referència a les baixes laborals. Per això demanen millorar l’atenció primària, com també va aprovar el Ple en la darrera sessió donant suport al manifest Millorar el sistema sanitari: enfortir l’atenció primària.

Recorden una moció aprovada l’any 2011 en què el consistori s’oposava al tancament dels CAPs a l’estiu. “Aquí hi som, a peu de plaça perquè les ciutadanes no hem de demanar permís ni hem de demanar perdó per defensar els nostres drets”, diu el comunicat. També consideren que l’avantprojecte de llei presentat pel conseller Toni Comín representa una amenaça perquè suposarà l’entrada de l’activitat privada als centres públics. A la concentració han participat una trentena de persones.

El debat també ha existit en clau valldoreixenca. En el darrer Ple, el vocal de la CUP-PC Ferran Margineda va preguntar pel compliment d’una moció similar a la santcugatenca aprovada ara fa un any. El cupaire lamentava que no havien tingut constància de cartes ni estadístiques del servei. El vocal del govern, Quim Castelló, li va etzibar que “no té ni idea de com funcionen els CAPs”. Va dir que havia parlat amb responsables del CAP i de Mútua de Terrassa. “Segur que Comín a través de Noël [Climent, vocal d’ERC-MES], li pot donar més explicacions”, va cloure. Margineda va respondre que el Ple va aprovar fer instàncies escrites i que, si se sentia incòmode amb la tasca, la passés a un altre membre del govern. Castelló ja no va respondre.

Notícies relacionades