Publicitat

Clam pensionista a l’Audiència pública

Fotos: Jordi Pascual

La recentment creada Plataforma de Pensionistes i Jubilats ha fet acte de presència al Ple de febrer amb una concentració a les portes de l’Ajuntament i dues intervencions a l’Audiència pública. Juan Merino, membre del col·lectiu, ha explicat algunes de les principals reivindicacions que mantenen: tenir en compte l’IPC per l’augment del valor de les pensions, eliminar la bretxa entre homes i dones i introduir algunes partides al pressupost general de l’Estat per evitar que el fons de reserva de les pensions col·lapsi definitivament. Recorda que els avis han estat elements claus de l’estabilitat familiar en temps de crisi ajudant a fills i néts i per això demana que l’Ajuntament també s’hi posicioni a favor de les seves peticions pujant-les a administracions superiors amb més competències. Ha anunciat, també, que les mobilitzacions dels dilluns al migdia a la plaça de la Vila seguiran.

També Paco López, coordinador de la Plataforma, ha cridat a sensibilitzar el vot pensionista perquè, si cal, es lluiti a les urnes perquè els jubilats deixin de perdre poder adquisitiu. Demana a l’Ajuntament que també apliqui mesures que beneficiïn els pensionistes tenint en compte que la gent gran acostuma a tenir més despesa energètica, entre d’altres, i animant al govern a aprofundir en les bonificacions en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

Davant de les dues intervencions, l’alcaldessa, Mercè Conesa, diu prendre el repte instant al tinent d’alcalde d’Economia, Damià Calvet, a treballar-hi plegats. “No ho podrem fer de cop ni podrem fer-ho tot”, adverteix, “però podem treballar moltes propostes”. L’alcaldessa ha reivindicat, a més, un envelliment actiu amb persones que han de ser vitals per al desenvolupament social. Assegura que la majoria de grups polítics amb representació al consistori estan compromesos amb les reivindicacions dels pensionistes i, afegeix, “nosaltres també volem ser pensionistes quan ens toqui”.

La reivindicació de la Plataforma ha arribat pocs dies després de la primera assemblea oberta del col·lectiu i en una sessió plenària en què s’han debatut dues propostes sobre el sistema de pensions. Amb la primera, d’ERC-MES i ICV-EUiA, s'instarà a l'Estat lligar les pensions a l'IPC, a establir un salari mínim de 1.000 euros, a adoptar mesures fiscals beneficioses per a empreses que apliquin polítiques redistributives, s'instarà als grups del Congrés a derogar les reformes laborals del PP i del PSOE, s'afavorirà la negociació col·lectiva de polítiques redistributives, s'adoptaran mesures perquè les baixes es tinguin en compte per al còmput en el càlcul de la pensió, s'instarà a prendre mesures per prioritzar les pensions derogant la reforma de l'article 135 de la Constitució, es promourà el diàleg social a Catalunya per millorar el sistema i es demanarà l’equiparació de pensions entre homes i dones. S’ha aprovat amb l’únic vot contrari del PP i les abstencions de Ciutadans i el PSC.

La segona, del PSC, contempla racionalitzar les despeses del sistema “desplaçant als pressuposts generals de l'Estat” mesures de foment de l'ocupació i despeses de gestió de la Seguretat Social, la creació d'impostos per fer més estable el sistema, la modernitzar la gestió del Fons de Reserva, prendre mesures graduals per desfer l'escletxa entre homes i dones i introduir el “reequilibri pressupostari” al Pacte de Toledo. Aquesta proposta també ha estat aprovada amb els vots contraris de la CUP-PC, ERC-MES i PP i l’abstenció de Ciutadans (i d’ICV-EUiA en dos dels acords).

L’Audiència pública també ha portat, de nou, els dubtes de l’Associació de Comerciants del barri del Monestir davant la vianantització de l’avinguda Cerdanyola, crítiques per la gestió d’algunes terrasses, peticions d’informació sobre el funcionament dels agents cívics contractats per un any a través d’un pla d’ocupació i desperfectes al carrer Migdia causats per les obres de vianantització del centre.

Notícies relacionades