“S’ataca l’escola amb mentides”, clam de les famílies contra les acusacions d’adoctrinament

Foto: Jordi Pascual

Prop de 200 persones s’han concentrat dimecres per la tarda al davant de l’Ajuntament per defensar el model d’ensenyament públic català. Seguint la convocatòria del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que cridava a acudir a les capitals de comarca, la Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA) ha organitzat la trobada a la ciutat per facilitar l’assistència a les famílies del municipi. “No podem veure com s’ataca l’escola a la qual contribuïm quan el que diuen són mentides”, reivindica la seva presidenta, Carme Roca.

Les associacions de familiars de les escoles públiques del municipi no tenen constància de casos d’adoctrinament, tal com alguns mitjans i polítics han insinuat, i demanen que, si algú en coneix, se’ls faci saber perquè serien “els primer a denunciar-ho”. Roca lamenta que ara es posi l’ull a l’ensenyament públic quan no s’ha posat anys enrere per denunciar totes les mancances que hi ha a l’escola pública. Durant l’acte, al qual han acudit desenes de mestres i representants de les direccions de les escoles, s’ha llegit el manifest que la Coordinadora va fer fa unes setmanes, quan tot just va començar a debatre’s sobre el presumpte adoctrinament als centres educatius.

La regidora d’Educació, Esther Salat, que també ha acudit a la manifestació –també ho han fet els regidors Joan Puigdomènech (PDECAT-Demòcrates), Mireia Ingla (ERC-MES) i Roser Casamitjana (ICV-EUiA)–, considera que quan s’ataca l’escola d’un país “es va a fer mal” perquè “és el nucli de qualsevol comunitat”. “Hem de desmentir el que diuen aquests personatges que acusen l’escola d’adoctrinar”, valora Salat tot reivindicant que la prioritat dels mestres és la d’ajudar els infants i joves a créixer.

Els cartells als centres educatius

En la darrera Audiència pública, corresponent al Ple d’octubre, el regidor del PP, Álvaro Benejam, va respondre al manifest de la Coordinadora d’AFAs amb un seguit de fotografies en què es veien elements com pintades i cartells de contingut polític situats, deia, a façanes d’escoles públiques. Tant Roca com Salat diuen que els populars els han facilitat aquestes imatges perquè les puguin estudiar. El primer que queda clar, diuen, és que en cap dels casos es tracta d’una escola de la ciutat.

Tot i així, Roca diu que, amb membres de la Coordinadora a la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), no tenen constància d’adoctrinament. Assegura que un cartell polític a la façana d’una escola no suposa que al seu interior s’adoctrini i, de fet, no es pot acusar la direcció del centre d’haver-lo col·locat. En la mateixa línia, Salat diu que en moltes de les fotografies no s’aprecia si es tracta de centres educatius i ni si tan sols tots els elements polítics estan al perímetre de l’escola.

Així mateix, la regidora defensa que als centres educatius fa temps que hi ha reivindicacions de les quals els nens no en són aliens. Es refereix al cartell de Som Escola que apareix a una de les fotografies mostrades pel PP: “Si ataques l’escola, més faltaria que l’escola no pogués respondre; de la mateixa manera que lliurement a molts centres hi ha pancartes contra les retallades”.

Ciutadans insisteix per Twitter

Hores abans de la manifestació, el compte oficial de l’agrupació local de Ciutadans ha fet una piulada en què compartia el cartell realitzat pel Comitè de Defensa de la República (CDR) on s’animava a acudir a la convocatòria de la Coordinadora d’AFAs acompanyat d’una captura en què s’explica que a un acte del CDR va participar una representant de la Crida per Sabadell. Tot i que la Coordinadora no té res a veure amb el cartell, han apuntat que amb aquest “les AMPAs de Sant Cugat han deixat de representar una part dels pares i mares”.

Defendemos 1 escuela pública apolítica. Con este cartel las AMPAS de #santcugat han dejado de representar a una parte de los padres y madres pic.twitter.com/bUPiK72qfH

— Ciutadans Sant Cugat (@Cs_Santcugat) 25 d’octubre de 2017

El debat també ha arribat de la mà de la seva regidora Munia Ferández-Jordán que, davant la convocatòria de la manifestació, ha recordat que Roca va participar a les llistes d’ERC-MES a les darreres eleccions municipals –en què participava com a independent–. L’actual presidenta de la Coordinadora d’AFAs li ha respost que en cap moment se n’ha amagat. De fet, va renunciar al càrrec justament per participar a una candidatura política i, posteriorment, en no sorgir elegida com a regidora, va tornar a ser escollida com a presidenta de les AFAs.

Ho saben, mai m'he amagat i vaig tornar a ser votada com a presidenta poques setmanes després de les municipals

— Carme Roca (@carme_roca) 25 d’octubre de 2017

Notícies relacionades