Una revetlla que crida: “Llibertat presos polítics”

Fotos: Jordi Pascual

Raül Romeva i la resta de polítics presos han estat ben presents a l’inici de la revetlla de Sant Joan tant pel manifest de la flama del Canigó, llegit pel president d’Òmnium Cultural a Sant Cugat, Lluís Bonet, i elaborat pel president a nivell nacional i pres a Soto del Real, Jordi Cuixart, com per la participació activa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Els crits de “lliure” després de cada “visca Catalunya”, els cartells de “llibertat presos polítics” i el color groc han posat el toc més reivindicatiu a la nit més curta de l’any.

El manifest reivindica la unitat cultural i lingüística del Països Catalans i la capacitat de resistència del poble català davant les adversitats que, com diu Cuixart, ja va demostrar durant la dictadura, l’any 1966, en la primera arribada de la flama del Canigó al Principat. “Enguany, davant el retorn de la injustícia autoritària i la suspensió de l’autogovern de Catalunya, seguim mostrant a Europa i el món l’anhel irrenunciable de viure en pau i llibertat”, reivindica l’escrit.

El tinent d’alcalde Joan Puigdomènech també ha tingut unes paraules al voltant de la situació d’excepcionalitat que viu el país. Ha demanat l’alliberament dels polítics presos i ha recordat que la persecució de les mostres de catalanitat ha estat una constant en la història d’Espanya. Ha fet una intervenció breu tot i que reivindicativa mentre l’han acompanyat sobre l’escenari els representants dels partits sobiranistes amb presència al Ple municipal i a l’EMD de Valldoreix així com de les entitats que han posat el seu gra de sorra en l’arribada de la flama del Canigó d’enguany.

La Unió Ciclista, que celebra el seu cinquantè aniversari, ha estat l’encarregada de portar la flama, que enguany ha tingut tres cercaviles diferents, un dels quals específic per ser Ciutat Europea de l’Esport. Han portat la flama uniformats amb l’equipació del club i, com no, anant en bicicleta envoltats d’un mar d’estelades portades per membres de l’ANC.

Abans de l’encesa de la foguera de la plaça d’Octavià, hi ha hagut actuació de l’entitat Sardanista i dels Caparrots. També els Castellers han aixecat un pilar lluint, com porten fent mesos, la pancarta amb el lema “Raül et volem a casa”. Els Diables, com cada any, han estat els encarregats d’agafar foc de la flama del Canigó per encendre la foguera, envoltats per una multitud que encara degustava la coca de Sant Joan repartida per Òmnium. El foc ha donat pas a la festa.

Vet aquí un recull fotogràfic:

Notícies relacionades