Publicitat

Una mirada al Sàhara Occidental en la inauguració de la 3a biennal de fotografia d’autor

Foto: Jordi Pascual

Entrar a l’Espai És-fera 72, des d’ara i fins al gener, és endinsar-se en els camps de refugiats de Tindouf (Algèria), on s’apleguen centenars de milers de sahrauís desterrats del seu país per la invasió marroquina. És un recull fotogràfic del santcugatenc Bernat Millet en el que va estar el seu primer viatge pel món per captar imatges. Al Sàhara Occidental la precarietat és absoluta i per això a cada fotografia hi ha una petita mostra d’esperança: nens jugant, famílies prenent el te a la haima, escoles on es parla l’àrab hassania, un petit comerç i molts somriures enmig del desert.

Millet va obtenir la menció d’honor de la tercera edició de la Beca Joan Cabanas-Alibau de fotografia per aquesta mostra, que ara es pot visitar acompanyada dels textos entre poètics, descriptius i literaris de Jorge Molinero, autor de Toda la muerte para dormir sobre el fundador del Front Polisario. En aquell viatge, explica, compartint vida durant un mes amb una família sahrauí, va voler mostrar la realitat de la vida enmig del desert, saber què suposa haver de viure en una zona en què l’única garantia de pau és que si l’exèrcit marroquí entra entraria en conflicte amb Algèria i, malgrat tot, mostrar els espais d’esperança que hi resten entre uns camps de refugiats que han esdevingut ciutats amb barris.

“Va ser el meu primer viatge i hi ha moments en què vaig passar porˮ, explica l’autor, “recordo quan vam anar a veure el mur que separa al Sàhara ocupat del controlat pel Polisario perquè el company que m’hi va portar em va dir que havia de fer exactament els mateixos passos que ell, el terra era ple de minesˮ. A l’Esfera-72 es poden veure, sobretot, retrats de persones i famílies. El te esdevé, tal com ho és al Sàhara, un element central de fotografies i també dels textos, fent un paral·lelisme amb les tres rondes amb què el beuen els sahrauís, la primera amarga com la vida, la segona dolça com l’amor i la tercera suau com la mort.

L’exposició sobre el Sàhara Occidental és només una de les recollides en la biennal de fotografia, que es pot visitar a la Casa Museu Cal Gerrer, l’Ateneu, el Restaurant l’Art i l’Abacus. La mostra s’ha inaugurat dijous a la tarda amb una primera exposició col·lectiva amb imatges de Jordi Camí, Oscar Bayona, Enric Curto, Helen Turnbull i Manel Simón a la Casa de Cultura. Es tracta d’una cerca introspectiva d’aquests autors santcugatencs amb imatges que pretenen representar les seves pors, anhels, somnis i inquietuds.

Notícies relacionades