Una Festa Major marcada per l’onada de calor

Fotos: Jordi Pascual | Galeria completa al peu de l'article.

Sant Cugat s’ha pintat de vermell als mapes polítics i climatològics. Això ha fet que, tot i que inicialment la principal novetat del seguici anava a ser veure la corporació municipal encapçalada per la nova i flamant alcaldessa, Mireia Ingla, el canvi climàtic del qual adverteixen cada divendres els adolescents de Fridays for future hagi esdevingut protagonista.

L’onada de calor que ens ha portat a estar bona part del dia molt per sobre dels 30 graus i a despertar al so de gralles quan els termòmetres ja ascendien ràpidament des dels 20º també ha estat la culpable d’un desajust horari en desenes d’activitats. Cancel·lacions, limitacions als correfocs, canvis d’hora i d’ubicació han estat la translació al programa de Festa Major del que la gent ha fet per sentit comú i seguint recomanacions de les autoritats: beure molta aigua, restar a l’ombra, ser a casa o fent-se algun refresc pels establiments de la ciutat i esperar que la nit ajudés a refrescar l’ambient –il·lusos de nosaltres.

Els actes més nobles –i centrals– de la Festa Major també s’han vist alterats. El seguici de Sant Pere ha començat una hora més tard de la prevista i ho ha fet directament des de l’avinguda Catalunya, deixant el recorregut just per passar per la plaça Pere San, amb la corresponent ofrena al davant de la casa de Vila i Trabal, el carrer Major, plaça d’Octavià i acabar, com sempre, a la llotgeta del Monestir; aquell instant en què sempre és curiós veure qui saluda el capellà, qui no ho fa, qui entra a la Missa Major i qui no.

Aquesta vegada els partits d’esquerres són al govern i això no ha suposat gran. L’any passat tots ells s’havien absentat de la (pseudo)oficialitat religiosa i aquesta vegada només l’alcaldessa ha entrat a la missa. El govern tripartit ha heretat el programa dissenyat per l’equip anterior i això significa que, amb més o menys gust, la Missa Major continua sent un element al programa de Festa Major, tot i la seva insistència –quan ERC-MES, PSC i CUP-PC eren a l’oposició– de treure els actes religiosos de l’oficialitat.

Com sempre al seguici i a la Missa Major –també a l’esclat de Festa Major només acaba la litúrgia religiosa– la cultura tradicional ha demostrat ser l’eix vertebrador d’una celebració que des de fa anys ha quedat dividida en espais per places. Però l’Espai d’Arrel té força, aportant l’element tradicional i popular que cohesiona les celebracions locals d’arreu del país.

Un cop acabada la litúrgia ha arribat l’esclat, incorporant l’Entitat Sardanista, i, just seguit, el Paga-li Joan, mantenint el nombre d’adults (65 parelles) i augmentant en 10 les de nens (45 parelles). Amb retard ja abans de començar la missa, oficiada per primer cop pel nou mossèn i amb un ball dels gegants a dins de l’església, ha tornat el camí cap a la normalitat, malgrat la calor, que ha permès gaudir d’un dels esdeveniments més esperats de la Festa Major mentre la resta de places han començat a recuperar el ritme a mesura que la temperatura ho ha permès.

Notícies relacionades