Un grup de veïns avança que portarà l’amfiteatre dels Jardins del Vallès als jutjats a les portes de l’inici d’obres

Foto: Projecte licitat

Segons la previsió de l’Ajuntament, durant la setmana vinent començaran les obres dels Jardins del Vallès en base a un projecte que preveu la construcció d’un amfiteatre, d’un jardí de les olors, l’arranjament del parc existent i la instal·lació d’una tanca perimetral per tancar l’espai durant les nits. Cristina Paraira, tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, explica que els canvis aplicats des que es va iniciar la licitació de les obres a l’octubre del 2017 no han suposat l’alteració del contracte amb HPSA Construcción y servicios ambientales SA, empresa guanyadora del concurs públic que farà l’actuació per un cost de 356.629,57 euros (amb IVA).

El projecte va néixer dels primers pressupostos participatius fets a la ciutat. Va rebre 1.941 vots d’arreu de la ciutat com a projecte “gran”, amb una reserva pressupostària inicial de 270.000 euros. La proposta ajunta diverses idees sorgides d’entitats del barri i ha acabat estant representada per la Xarxa del Monestir-Sant Francesc tot i que, com ja va explicar la seva coordinadora Rebeca Galan, ha suposat l’acord de punts de vista diferents en un projecte final que no agrada a tothom per igual tot i que amb l’horitzó d’una millora i dinamització del barri com a punt de consens.

Un cop passat el darrer tràngol que esperava l’Ajuntament per iniciar les obres –donar temps perquè el veïnat d’un immoble proper contactés amb l’assegurança davant l’aparició d’unes escletxes a l’edifici–, l’actuació sembla que no té fre. Això ha molestat diversos veïns de l’entorn, que van entregar prop més de 600 signatures en contra del projecte que el govern no ha validat. Aquest grup de veïns i veïnes, que durant el darrer any s’ha reunit en diverses ocasions amb el govern i han fet valer el seu punt de vista en espais com el Ple i el Consell de Barri, han portat l’afer al Síndic de Greuges local i no descarten arribar als tribunals, un pas que inhabilitaria qualsevol acció del Síndic.

Segons aquests veïns, hi ha tres grans problemes. En primer lloc, un suposat conflicte d’interessos que vinculen a algunes de les entitats impulsores. En segon, la que consideren una incorrecció dels procediments tècnics per la manca d’anàlisi del terreny i de l’impacte acústic abans de portar la proposta a votació. En tercer i darrer lloc, l’inici del camí sense haver consultat al veïnat més afectat pel projecte. Consideren que si s’haguessin tingut en compte aquestes tres qüestions la proposta mai hagués arribat a votació perquè, diuen, s’hagués considerat tècnicament inviable.

Alhora, lamenten que el govern ha aturat les reunions bilaterals amb ells i que ha incomplert alguns dels acords, com la instal·lació de lavabos. Diuen que amb una pericial acústica van poder comprovar que avui dia els edificis de l’entorn ja es troben als límits de la contaminació acústica però que l’informe que finalment es va presentar a l’Ajuntament no ho recollia. Creuen que hi ha hagut interessos polítics perquè el tècnic no fos “objectiu, imparcial ni independent”.

La seva lluita és, sobretot, per eliminar l’amfiteatre del projecte. Asseguren que cal un arranjament de l’espai però consideren que l’amfiteatre pot ser un greu problema tant pel que fa a contaminació acústica com per aspectes de seguretat, com ara el botellón o el tràfic de drogues que ja han denunciat en alguna ocasió. Per això demanen també marcar uns horaris clars de les activitats i obertura del parc.

Entre les seves preocupacions hi ha l’aforament. Asseguren que inicialment el govern els havia comunicat que l’amfiteatre tindria un aforament de 800 persones i que posteriorment ho van rebaixar a 100. Segons Paraira, no hi ha un acord sinó des des del principi s’ha dit que al conjunt de l’espai –amfiteatre, parc de les olors i parc– hi cabrien 800 persones. Si bé, el projecte licitat recull que al conjunt de l’espai caben 1.600 persones i a la zona de l’amfiteatre –no constant com a places ni aforament– 860.

La tinenta d’alcalde assegura que s’han incorporat canvis com ara la ubicació i la inclinació de les grades, amb mesures que també han d’aconseguir evitar el desaprofitament de l’espai. Per a ella, l’actuació millorarà l’estat del parc, els seus usos i la seguretat alhora que donarà “un aire nou a l’entorn”: “Portem un any i mig reunint-nos”. Sobre la gestió de l’espai, diu que s’aplicarà el mateix criteri que a qualsevol altre espai de la via pública.

Ramon Palacio, Síndic de Greuges local, explica que no pot incidir en la revisió d’un projecte i per això, davant la petició dels veïns ha instat el govern a fer dues accions: explicar què és el que s’executarà finalment i crear un protocol d’usos on es reculli el tipus d’activitat, la freqüència i els horaris. Ara bé, si els veïns crítics volen aturar l’actuació, només poden emprendre la via legal ja que el síndic se centra en la petició d’informació.

De fet, així ho han fet. Víctor Ruiz, un dels afectats, diu que preparen un contenciós administratiu en base als elements sonors, que consideren que incompleixen l’ordenança de sorolls, vibracions i olors des del seu preàmbul. A més, estudien la presentació d’una querella criminal per prevaricació perquè consideren que la pressió al veïnat, podent afectar a la seva salut és una forma de violentar-los. “No tenim ganes d’entrar a la via legal i per això ho intentem primer a través del Síndic”, explica el veí.

Aquests són els veïns que, un cop aprovats els projectes dels pressupostos participatius, van acudir al Ple municipal aconseguint que l’exalcaldessa, Mercè Conesa, es comprometés a aturar temporalment l’actuació a falta d’arribar a un acord. Ara Paraira considera que s’han fet els ajustaments necessaris per no molestar el veïnat. En el darrer Consell de Barri es va explicar el resultat final com la incorporació de peticions dels veïns, tot i que aquests consideren que no se’ls ha escoltat.

Galan va explicar llavors a elCugatenc que davant les discrepàncies, la Xarxa va optar per mantenir el projecte per aconseguir un espai “net i polit” i respectant el màxim possible la proposta inicial. La coordinadora també va dir que l’aparició de veus opositores a la proposta inicial s’havia de gestionar des del consens ja que no tenia sentit enfrontar-se entre veïns quan l’objectiu de la coordinadora d’entitats és just el contrari. Segons els veïns crítics, això no ha estat així. Ara, però, si res no canvia, les obres començaran en breus i l’amfiteatre serà una realitat com una oportunitat de revitalitzar el barri, segons els impulsors, o com una molèstia per a l’entorn, segons els opositors.

Notícies relacionades