Un seguici de manual

Fotos: Jordi Pascual

Qui sap si ha estat pel protocol dels seguicis o perquè veníem d’una arrencada de Festa Major que la meteorologia va convertir durant uns minuts en un petit caos, però el dia de Sant Pere ha estat marcat per un seguici i posterior ballada del Paga-li Joan de manual. Només una mica menys d’afluència de gent que ara fa un any i l’allargament de la missa major, que ha fet retardar uns minuts l’esclat, es poden prendre com a notes negatives –i molt relatives– del dia gran de la Festa Major.

De nou, trabucaires, diables, gegants –que aquesta vegada no han hagut de guardat al Joan i la Marieta–, caparrots, ball de cintes, ball de panderos, ball de cercolets, ball de bastons, castellers i la corporació municipal han recorregut els carrers de la ciutat per acabar desembocant a les portes del Monestir. Això sí, amb la corresponent parada per ofrenar la casa de Francesc Vila i Trabal.

Com cada any, l’arribada al Monestir, després de la darrera demostració de cadascuna de les entitats de cultura popular que protagonitzen el seguici, ha estat marcada per l’actitud dels partits polítics davant la salutació del mossèn. CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC ja havien anunciat prèviament que no participarien de l’ofici per considerar que no hauria d’incloure’s al programa com a acte institucional. Si bé, Ferran Villaseñor (ERC-MES), Roser Casamitjana (ICV-EUiA) i Pere Soler (PSC) han saludat el rector indicant-li que no entrarien. La resta de la corporació ha entrat al temple, tot i que amb la marcada absència, com el dia anterior, del regidor no adscrit, Dimitri Defranc.

La impressionant imatge dels gegants entrant a muscles dels geganters al Monestir i travessant la nau central amb la rosassa deixant entrar la llum de colors ha estat la imatge més espectacular de la missa major. A la sortida, l’esclat ha fet embogir la plaça amb totes les entitats que han participat al seguici fent les seves actuacions entre aplaudiments, fotografies i somriures, amb l’atenta mirada de la corporació municipal i el mossèn que presidien l’escena just sota el portal del Monestir. En acabar, sense reivindicació de les entitats de cultura popular com va haver l’any anterior, ha sigut el torn del Paga-li Joan que, amb rècord de balladors, ha omplert l’hort de l’Abat.

Notícies relacionades