Petits Músics del Món busca suports i socis per consolidar l’intercanvi cultural i musical amb Malawi

Foto: Olga Segura

Després d’unes setmanes de compartir la quotidianitat amb infants i professors de Malawi a Sant Cugat gràcies a la participació de 13 famílies voluntàries, l’ONG Petits Músics del Món fa balanç d’una iniciativa que, tot i que sembla consolidada, encara necessita més suports per seguir existint. Segons Martí Marín, president de l’entitat, cal consolidar la feina al marge del voluntariat –ara disposen d’un becari i una persona a mitja jornada– i aconseguir regularitzar tota la feina que realitzen a Malawi.

En aquest camí es marquen l’objectiu de trobar nous socis i suports més enllà de l’administració, per evitar dependre dels temps burocràtics i dels moments polítics. Alhora, comencen a preparar la creació de microempreses al país africà amb la voluntat de garantir la continuïtat de les activitats que fan sobre el terreny. El problema, segons el president, és que Petits Músics del Món no és una ONG que atén l’emergència sinó que fa una tasca preventiva a través de l’educació amb la voluntat d’aportar un gra de sorra en la transformació del país i això és difícil de justificar davant les persones que només es fixen en la urgència d’algunes situacions.

Avui dia Petits Músics del Món fa un intercanvi anual amb Malawi de la mà de l’entitat Music Crossroads Malawi. 13 famílies santcugatenques acullen nens i professors a casa durant tres setmanes. L’intercanvi cultural és positiu per al coneixement mutu i alhora genera preguntes com ara si mostrar la realitat del nostre país a persones que viuen en situacions difícils pot alimentar l’emigració. Marín considera que no és així ja que l’arrelament hi és i les accions fetes durant els darrers anys han servit per empoderar joves malawians que ara s’impliquen en la feina al país africà.

Entre els projectes més destacats hi ha la creació d’un llibre musical amb cançons tradicionals de Malawi, una publicació de l’any 2013 que també incorpora dibuixos d’infants dels dos països. Ha servit, d’una banda, per transmetre la cultura malawiana com un valor i formant part del seu sistema educatiu, que té alts nivells de precarietat. D’altra, per donar a conèixer aquesta cultura als infants santcugatencs, permetent que en les trobades anuals puguin cantar plegats les cançons tradicionals recollides al llibre. Després d’una gran tasca de recerca, Petits Músics del Món pretén elaborar nous reculls musicals amb prop de 600 cançons.

La música esdevé, per tant, una eina d’aprenentatge, que es complementa amb projectes també de la vessant educativa com ara la creació d’una aula d’informàtica –amb l’ajut de Labdoo–, propostes que permeten una acció en origen que millora les condicions de vida al país. Alguns dels infants dels primers anys dels intercanvis es postulen com a coordinadors d’un projecte encara no nascut, el New Champions, que pretén reforçar els projectes a Malawi de la mà d’algunes de les persones que havien participat anys enrere en les activitats de l’ONG.

L’altra gran pota és la que es realitza a les escoles santcugatenques. Incorpora una activitat a mode de taller perquè ens infants de la ciutat coneguin la realitat de Malawi. Se segueix amb un treball de sensibilització per acabar amb la visita als centres educatius en un moment de mostra i intercanvi cultural. Un dels grans reptes, segons Marín, és aconseguir que el vincle no es quedi només a dins de les escoles i tingui projecció sobre tota la ciutadania.

Notícies relacionades