Patrimoni Viu es proposa apropar la ceràmica a la gent

Foto: Jordi Pascual

Quatre dies en què la ceràmica envairà Sant Cugat. Patrimoni Viu, la gran mostra cultural organitzada per l’Ajuntament en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat, coincideix enguany amb el 47è Congrés de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica que se celebra a Barcelona. Entre el 15 i el 18 de setembre la ciutat acollirà tot tipus d’exposicions, activitats i xerrades al voltant d’aquest art.

Aquesta vegada, hi ha una coorganització de la mà de la galeria DeTerra i la participació d’altres 11 entitats del món de l’art a la ciutat. Segons explica Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Cultura i Promoció de la ciutat, la participació d’aquestes entitats s’engloba sota el paraigua de Museus de Sant Cugat.

Tal com explica Roberta Ferreira de la galeria DeTerra i una de les principals impulsores del projecte, la idea de fer de la ceràmica el centre del Patrimoni Viu del 2016 no és gens casual: “Quan vam saber que es faria el congrés a Barcelona vam decidir que volíem intervenir d’alguna manera”. De fet, el dia 16 prop d’un centenar congressistes visitaran la ciutat per conèixer el seu patrimoni arquitectònic i veure algunes de les exposicions de la mostra. A més, al Museu del Disseny, on es fa la trobada, hi haurà una taula per promocionar la ciutat.

Mentre que el congrés internacional pren com a referent l’arquitectura, la mostra que es farà a Sant Cugat vol donar a conèixer la ceràmica “des de la seva vesant més quotidiana i artística”, explica Ferreira. Així i tot hi ha tres exposicions que hi participen dins de la mostra que inclou el congrés. Les organitzadores es feliciten, al mateix temps, de la vitalitat del sector amb més de 30 galeries exposant ceràmica només a Barcelona durant els dies de la trobada.

En la presentació del programa, feta el 4 de setembre al Claustre del Monestir, es van donar a conèixer les activitats que acollirà la ciutat durant els quatre dies del Patrimoni Viu. Hi ha, entre d’altres, una exposició  de les mostres de ceràmica del fons del Museu municipal i d’altres força més sensitives com la que acollirà Canals Galeria d’Art amb escultures que tenen la rugositat de l’escorça d’arbres.

També hi ha activitats concretes i puntuals com ara la projecció de La Vasija, guardonada amb el I Audience Award  del Festival Internacional d’artesania o veure fer ceràmica amb la tècnica urdir, tècnica tradicional mediterrània. La inauguració es farà el 15 de setembre a dos quarts de 8 de la tarda al Claustre del Monestir. Les activitats es poden consultar a l’agenda d’elCugatenc.

Notícies relacionades