Neixen els quaderns de patrimoni i història de Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

En el marc de la col·laboració entre el Grup d’Estudis Local (GEL) i el Museu municipal, s’ha editat el primer quadern de patrimoni i història de Sant Cugat, una sèrie de publicacions monogràfiques anuals que tractaran la història de la ciutat. Aquesta publicació se suma a la revista Gausac i els Dossiers santcugatencs que edita l’entitat. La primera edició dels quaderns té el títol Sant Cugat 1714. La guerra de successió i les seves conseqüències i explica com va viure la vila aquell esdeveniment històric. Està basat en una exposició que es va fer l’any 2014 al Museu, coincidint amb el tricentenari de la caiguda de Barcelona en mans de Felip V.

Segons Domènec Miquel, historiador del GEL, aquest primer quadern és en gran mesura una mena de catàleg de l’exposició d’ara fa tres anys i, per això, queda dividit en vuit capítols que contenen fotografies dels elements que es van exposar llavors. Miquel recorda que Sant Cugat té un ampli lligam amb els fets del 1714 ja que, entre d’altres, l’Abat Muntaner va fer d’ambaixador quan Felip V va entrar a Catalunya. També recorda que un decret del primer dels borbons en contra de les fortificacions va fer que es produïssin canvis en l’estructura del Monestir i que molts santcugatencs van lluitar perquè caigués Barcelona davant l’amenaça de sancions impagables.

El president del GEL, Jordi Casas, posa en valor la tasca realitzada conjuntament entre el Museu i l’entitat, una unió que es reforçarà amb el nou conveni amb l’Ajuntament, “quan als juristes de la casa gran els hi sembli bé que el signem”. El director del Museu, Lluís Campins, també posa en valor la unió amb el GEL perquè fa que l’equipament no perdi la funció de recerca que ha de tenir qualsevol museu. En el cas concret dels quaderns, ha reconegut la tasca de tot l’equip però, especialment, de la treballadora Alba Rodríguez.

Casas també ha aprofitat la presentació del primer quaderns per anunciar quin serà el contingut del proper. Aquest se centrarà en la història i els orígens de Sant Cugat ja que l’any vinent farà just 900 anys que Sant Cugat va aparèixer per primer cop documentat. A més, el GEL també està preparant una exposició sobre els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana, una mostra realitzada a petició del Ple i que els historiadors han ampliat per parlar de la transició –un moment històric que potser amplien aprofitant els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques, ja siguin les municipals o les autonòmiques– i una altra sobre el centenari de l’arribada del tren a la ciutat, que s’inaugurarà el 26 d’octubre.

La tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha posat en valor la tasca feta per l’entitat per recuperar la història del municipi. Així mateix, s’ha felicitat pel contingut del primer quadern ja que, diu, “300 anys després els catalans continuem persistint i lluitant pels nostres drets i llibertats”. També celebra que es faci coincidir els 900 anys de la primera documentació de la vila amb la publicació del segon quaderns sobre els orígens de Sant Cugat.

Notícies relacionades