Neix el Centre Islàmic del Vallès per fomentar l’intercanvi cultural

Foto: Jordi Pascual

El carrer del camí de la Creu (número 14) acull des de fa poques setmanes el Centre Islàmic del Vallès, una iniciativa de diversos santcugatencs i santcugatenques amb origen a països islàmics per tal de fomentar l’intercanvi cultural i garantir la integració. La proposta busca evidenciar la vessant més cultural apartant-se dels elements purament religiosos.

Un dels seus impulsors, Zoubir Mejdoubi, explica que van començar a treballar al desembre, després de llogar el local i de fer obres per crear un petit despatx i dues aules. L’ensenyament és un dels punts forts de la nova entitat, que imparteix classes d’àrab clàssic per a persones nouvingudes que no saben escriure’l, per a nens i nenes de famílies que parlen l’àrab i per a persones que volen començar a aprendre’l. Alhora, ho acompanyen de cursos de català, castellà i anglès així com classes de reforç.

L’entitat es finança amb les aportacions dels socis i sòcies i, especialment, amb la implicació de la junta de l’associació. També buscaran voluntariats a través d’obres socials que permetin fer que persones amb pocs recursos puguin accedir a l’oferta cultural i educativa. “Volem fer reforç escolar per a tothom, tant si és musulmà o d’origen islàmic com si no”, reivindica Mejdoubi.

El Centre Islàmic del Vallès, que s’anomena així perquè és el primer de la comarca, es manté al marge de la Casa de Cultura Àrab, un espai que tot i que temps enrere també havia desenvolupat un ampli ventall d’activitats culturals, en els darrers temps s’ha limitat més a la vessant religiosa. Això no suposa cap ruptura sinó una complementarietat entre la part religiosa i la cultural, explica Mejdoubi.

Posar “islàmic” al nom del centre és perquè el seu objectiu és agafar els valors més universals que conté l’Alcorà, com ara el respecte a la comunitat i el bon veïnatge. “Per ser un bon musulmà s’ha de tenir una bona educació”, reivindica l’impulsor, que, a més, defensa la cohesió social més enllà de l’element religiós, cultural o d’origen: “Nosaltres som musulmans catalans”.

Per tal d’afavorir la coneixença mútua i lluitar contra l’estigmatització, el centre ja prepara dues activitats. D’una banda, aprofitant el Ramadà que se celebra el mes vinent, un trencament del dejuni col·lectiu, en un espai públic i obert a la participació de persones musulmanes, d’altres religions, agnòstiques i atees. D’altra, una xerrada per esclarir termes que s’han confós per l’aparició de grups terroristes que diuen actuar en nom de l’Islam i per l’esclat del racisme i la xenofòbia.

Notícies relacionades