Més d’un centenar de persones es concentren contra suspensió de les activitats culturals

Fotos: Jordi Pascua

Seguint la crida nacional i responent a una convocatòria anònima per les xarxes socials, més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest diumenge per la tarda al davant de l’edifici de la Unió Santcugatenca per mostrar el seu desacord amb les noves restriccions en l’àmbit cultural per la COVID-19. A la concentració hi han acudit persones d’entitats culturals, membres d’escoles autoritzades, professionals del sector i ciutadania en general, tots ells en desacord amb l’aturada de les activitats culturals i preocupats per un dels sectors més colpejats per les restriccions sanitàries de la pandèmia.

El govern de la Generalitat va anunciar les noves restriccions que afecten a l’àmbit cultural el passat 29 d’octubre, amb aplicació a partir del divendres passat. Per tal de contenir el virus, coincidint amb la prohibició de fer desplaçaments fora del país –i entre municipis de divendres a dilluns–, l’executiu català va anunciar la suspensió de totes les activitats culturals previstes fins el proper 13 de novembre, afectant així a teatres, cinemes i sales de música. Les restriccions també suposaven rebaixar l’aforament dels museus i arxius a un 33% i limitar l’accés a les biblioteques, que només mantenen el servei per a recollir i retornar préstecs.

En conseqüència, a nivell local s’han hagut d’anul·lar totes les activitats culturals tot i que el cicle Enraonar i el Festival Nacional de Poesia mantenen les activitats que ja estaven previstes en format telemàtic. El Teatre-Auditori ha habilitat el seu web per informar del retorn d’entrades mentre els equipaments culturals només es mantenen oberts per a serveis essencials com la vacuna de la grip (Casa de Cultura) i la donació de sang (dimarts 3 al Xalet Negre i els divendres 6 i 27 a Torreblanca). Sí resten obertes l’Escola Oficial d’Idiomes, l’Escola d’Adults, el Conservatori i l’Escola Municipal d’Art i Disseny.

Això suposa un cop tenint en compte que l’àmbit cultural, declarat bé essencial pel govern al setembre passat, mantenia l’activitat amb un 50% d’aforament i amb tancament a les 22h. des de l’aplicació del toc de quedar nocturn i la declaració de l’estat d’alarma el passat 25 d’octubre. Les restriccions d’ençà la declaració de l’estat d’alarma del març han suposat una adaptació que ha implicat la inversió de moltes de les empreses del sector per adaptar aforaments, millorar la ventilació, agilitzar el retorn d’entrades quan s’han hagut d’anul·lar funcions...

Així ho ha explica Martí Marin, de l’Aula de so, que ha hagut d’invertir 10.000 euros només en adaptar la ventilació. Espera que el proper dimarts, en el marc d’una reunió sobre els centres educatius autoritzats, el govern de la Generalitat pugui ajustar els protocols i proposi mesures de suport. Entre els assistents, altres persones expliquen com s’han aturat projectes, han hagut de centrar esforços en retornar entrades i esperen que l’aturada no s’allargui més enllà dels 15 dies previstos inicialment.

“El tancament de les activitats culturals tindrà una incidència mínima en la reducció de la pandèmia i més després de la feina feta per complir estrictament la normativa per part del sector”, han reivindicat en un manifest que se suma a la crida nacional de #laCulturaÉsSegura, que fins ara a nivell local només s’havia evidenciat públicament en la cloenda de les Lectures a la Fresca, “el risc de contagi a un espai cultural és gairebé nul”.

La convocatòria ha servit per reivindicar que, si cal, s’apliquin noves mesures de protecció però que aquestes no passin pel tancament decretat el dijous passat. Denuncien un greuge comparatiu amb el transport, que manté l’aforament al 100%, amb els espais de culte, que resten oberts amb un aforament del 30%, i amb l’esport professional, que manté l’activitat.

“És que la cultura no és feina que contribueix al benestar emocional de la població?”, es pregunten al manifest, “és un sector històricament desatès, amb una dotació inferior a l’1% als pressupostos de la Generalitat”. Critiquen la precarització del sector i asseguren que “les ajudes anteriors van ser minses i van arribar tard i malament, anunciades passats dos mesos de confinament”. Expliquen que molts professionals no hi van poder accedir i que els que sí, només van poder eixugar els deutes.

 

“Demanem la reobertura perquè és l’única manera de cobrar un sou i de pagar un lloguer i menjar. Volem mostrar la nostra desconfiança amb els ajuts de 17,2 milions d’euros mensuals que la Conselleria de Cultura vol aprovar aquest dilluns en seu parlamentària. Com es repartiran aquests diners? Es compensarà tota aquella gent que no ha pogut ni cobrar l’atur des del març? El govern té en compte el 100% de la gent afectada?”

La crida de #laCulturaÉsSegura també pretén que els professionals del sector visibilitzin a les xarxes socials com els ha afectat el tancament i la resta de restriccions per la pandèmia amb l’etiqueta #JoTreballoEnCultura. L’aturada de l’activitat cultural durant el confinament ja va suposar un cop dur, especialment per als tècnics, tal com van explicar diversos professionals en un reportatge publicat per aquest diari al juny.

La reactivació de l’activitat va suposar una mica d’aire, tot i que amb moltes limitacions. El mes passat diverses persones de l’àmbit cultural, des de programadors a músics, explicaven a elCugatenc que les limitacions implicaven aforaments limitats, més dificultat d’aconseguir bolos, més complicacions en els assajos i, sobretot, l’aplicació d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). L’engegada a batzegades ha estat frenada en sec amb el tancament de teatres, cinemes i sales de música, una mesura que el sector cultura rebutja de front amb convocatòries com la viscuda aquest diumenge al davant de la Unió.

Notícies relacionades