L’Envelat es trasllada a la plaça de l’1 d’octubre per fomentar el comerç i connectar el barri del Monestir

Foto: Jordi Pascual

L’espai central del Nadal santcugatenc no serà el parc Ramon Barnils com els darrers anys. L’Envelat es trasllada a la plaça de l’1 d’octubre, on també s’hi instal·larà un cobert on fer tallers, l’espai menut (per a infants d’entre 0 i 3 anys), jocs a l’aire lliure i food trucks. A més, al carrer de la Creu hi haurà jocs de carrer i una caseta musical. L’objectiu del canvi, anunciat pel govern en la presentació del programa d’activitats nadalenques, és aconseguir vincular les activitats culturals a l’eix comercial del centre de la ciutat i, alhora, fomentar la connexió entre el nucli i el barri del Monestir-Sant Francesc.

A més, el Quinto de Nadal (del 25 al 29 de desembre), organitzat per Cal Temerari, no es farà a l’Envelat i es trasllada al PAV 2, el mateix lloc on se celebrarà la festa de cap d’any organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de Sotasons i el suport de Cal Temerari, que en gestionarà la barra. També hi haurà Quintos previs a l’Escola Pins del Vallès, al Casino de la Floresta, a l’Escola Gerbert d’Orlhac, a l’Escola l’Olivera i al Casal de les Planes.

Les altres formes de celebrar el cap d’any a Sant Cugat serà amb les campanades a la plaça d’Octavià i amb la Ritual Party, la festa de cap d’any destinada a menors d’entre 13 i 17 anys amb un preu de 5 euros amb consumició sense alcohol inclosa. La del PAV 2 portarà els grups Lia Kali (hit versions), Karamba (salsa, son i latino) i DJ Conejo, aconseguint una representació de vuit dones i tres homes sobre l’escenari, segons explica Ricard Valls, representant de Sotasons. Tindrà un preu de 10 euros l’entrada anticipada i de 12 en taquilla.

Han quedat enrere, pel moment, els debats dels darrers anys a propòsit de qui organitzava el cap d’any i què suposava una possible gestió directa de l’Ajuntament per al Quinto. Tal com va dir la regidora de Cultura, Esther Madrona, davant la manca de temps per preparar un concurs públic, aquest any el cap d’any és municipal però participat per dues entitats.

El model de Nadal d’enguany ha estat reivindicat també per Aïda Fernández, presidenta de Sant Cugat Comerç, que fa una crida a la ciutadania per fer les compres nadalenques als comerços locals. A més, ha valorat positivament que l’encesa de les llums de Nadal s’hagi avançat al 29 de novembre (a les 17:30h. als Quatre Cantons) i que s’hagi tingut en compte el comerç no només amb la nova ubicació de l’Envelat sinó també amb el manteniment del trenet, que també connectarà el Mercat de Torreblanca.

L’arribada dels Reis d’Orient serà un altre dels moments especials del Nadal. Joan Gómez, en representació dels Amics Veterans de la Penya Regalèssia, posa en valor el manteniment de la tradició que enguany començarà el 5 de gener a les cinc de la tarda amb l’arribada dels Reis en helicòpter al parc de l’Arborètum. La cavalcada recorrerà el centre de la ciutat però, per les obres a l’avinguda Cerdanyola, al barri del Monestir passarà per carrer Orient.

També hi haurà cavalcada a la Floresta (taller previ a les 16h. i inici a les 17:10h. amb l’arribada en tren a la plaça del Poble, oficialment Miquel Ros), a Mira-sol (17:30h. al camp de futbol del barri amb arribada també en helicòpter) i a les Planes (18h. a cavall a la plaça del Coll de la Creu d’en Blau). El programa d’activitats inclou consells de seguretat i una campanya contra la violència masclista.

Com cada any, altres entitats mantenen viu l’esperit nadalenc com ara l’Ateneu amb el concurs de pessebres i els Amics de Pedra i Sang amb la representació d’aquesta obra, que començarà el dia 25 de desembre tot i que el 20 es farà la primera representació oberta vinculada al camí de justícia, que arriba a la quinzena edició. En total s’han programat 225 activitats entre el 29 de novembre i el 5 de gener. Hi participen 50 entitats. El Club Muntanyenc, a més, s’encarregarà de la primera Cursa del Gall com a relleu a la Sant Silvestre.

Madrona també reivindica el que qualifica d’una aposta per la sostenibilitat per portar algunes activitats de l’envelat al pavelló i mantenir el bus llançadora per desplaçar-se al centre de la ciutat. Defensa el caràcter descentralitzador d’algunes activitats i també posa la perspectiva de gènere: “Hem aconseguit la quasi paritat ja que a sobre dels escenaris hi haurà 44 dones i 45 homesˮ. L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha cridat a gaudir d’un Nadal per a tothom i a no deixar de banda les persones més necessitades econòmicament i social.

Notícies relacionades