La reforma dels Jardins del Vallès manté l’amfiteatre però serà de petit format

Foto: Campanya pressupostos participatius

Segons les previsions de l’Ajuntament fetes públiques al darrer Consell de Barri del Centre-Est del mandat, les obres de reforma dels Jardins del Vallès començaran a l’abril amb una despesa de 357.000 euros (amb IVA). La proposta va ser votada massivament a la primera edició dels pressupostos participatius municipals, quedant en segon lloc i projectant al parc un jardí de les olors, la millora del parc infantil i un amfiteatre on fer actes que apropessin persones de tot el municipi al barri del Monestir.

Les obres, però, arriben amb molt retard. Els pressupostos participatius es van tancar al novembre del 2016 amb la presentació dels resultats i la licitació de les obres per arranjar els Jardins del Vallès es va formalitzar a finals d’octubre de l’any següent un cop definits els paràmetres a seguir i elaborat el projecte que havia de servir de base de les obres. Quan semblava que la millora de l’espai avançaria tal com s’havia previst als pressupostos participatius un grup de veïns de l’entorn va aixecar la veu per les molèsties que temen que causaria la nova instal·lació, tant en termes de soroll com de manteniment o creixement del tràfic de drogues –una pràctica que, segons s’ha informat al grup de treball del Consell, no és habitual al parc.

En primera instància els veïns crítics van acudir al Consell de Barri i, posteriorment, al Ple de desembre del 2017, on la llavors alcaldessa Mercè Conesa es va comprometre a aturar les obres per iniciar una negociació entre els proposants als pressupostos participatius i el veïnat afectat. Aquest stand by momentani s’ha allargat més d’un any i ha fet que les obres no s’hagin iniciat encara, alhora que no s’ha aconseguit el consens total que prometia Conesa.

L’escolta als veïns crítics té bàsicament dos resultats. D’una banda, s’instal·larà una tanca perimetral que permetrà fixar un horari i obrir i tancar el parc per evitar un mal ús i la comissió de delictes en hores de baixa afluència. D’altra, l’amfiteatre –que també s’ha desplaçat lleugerament i se li ha incorporat una protecció natural per tenir menys afectació sonora sobre els edificis de l’entorn–, tal com es va dir al darrer Consell, passa a ser de petit format tot i que, de moment, no especifiquen l’aforament màxim.

El projecte actual, que s’ha ajustat quan ja s’havia iniciat la licitació pública, manté el jardí de les olors i la millora del parc infantil. Tot i la data aproximada, l’obra s’ha trobat un nou entrebanc a darrera hora. L’aparició d’esquerdes a alguns edificis adjacents ha provocat una nova aturada a l’espera d’un peritatge que permeti que els veïns afectats demanin solució a les seves asseguradores sense que aquestes diguin que els desperfectes són en motiu de les obres.

Rebeca Galan, portaveu de la Xarxa del Monestir-Sant Francesc, reconeix que aquest ha estat un projecte amb moltes dificultats i li sap greu l’oposició frontal que s’hi han trobat en determinats moments: “Nosaltres sempre hem buscat l’acord i per això havíem parlat amb els veïns afectats, que un dia van decidir acudir al Ple i van aconseguir el compromís d’aturar les obres momentàniament”. Davant les discrepàncies, la Xarxa va optar per mantenir el projecte per aconseguir un espai “net i polit” i respectant el màxim possible la proposta inicial.

Segons la portaveu, l’arranjament dels Jardins del Vallès és necessari tant pel que fa al mal ús com per la infrautilització. En el procés d’elaboració de la proposta, diu Galan, es van ajuntar diverses idees aconseguint que un projecte ubicat al barri del Monestir resultés atractiu per al conjunt de la ciutat. La inclinació del terreny era ideal per acollir un amfiteatre que servís de pol d’atracció. Tot això es va fer “sense ànim de perjudicar ningú”.

La Xarxa té l’objectiu d’aconseguir la inclusió i millora del Monestir-Sant Francesc i el projecte inicial tenia aquesta voluntat de punt de trobada i de vitalitat per al barri. Per aquest mateix motiu, explica Galan, l’aparició de veus opositores a la proposta inicial s’havia de gestionar des del consens ja que no tenia sentit enfrontar-se entre veïns quan l’objectiu de la coordinadora d’entitats és just el contrari. Tot i així reconeix que ha estat un camí difícil i que no tothom està satisfet amb el resultat.

Notícies relacionades