La FMA i la Cúpula del tro fan un crit d’alerta davant la manca de resposta de l’Ajuntament sobre la ubicació de la plaça

Foto: Jordi Pascual

A contrarellotge i tement per la possibilitat de no poder realitzar la Festa Major Alternativa (FMA) d’enguany, l’assemblea organitzadora d’aquesta plaça autogestionada, que s’ajunta amb la Cúpula del tro com a espai més reduït i de petit format, posa el crit d’alerta per la manca de concreció de la ubicació. Ja ho van fer al Ple municipal d’abril, quan el govern els va respondre que els donaria una resposta el més aviat possible.

Gairebé un mes després d’aquell compromís continuen pendents de la ubicació i, expliquen Anna Sala i Clàudia Bell, membres de la FMA i la Cúpula del so, en les reunions amb els tècnics s’ha fet palès que la decisió és política i no tècnica. Segons tenen entès, les dificultats per trobar un espai han vingut marcades per les crítiques d’una part del veïnat de la zona. Davant això defensen que els organitzadors de la plaça també són veïns del poble i, alhora, que l’espai on s’ha fet la FMA durant els dos darrers anys no acull més activitats durant la resta de l’any.

L’única proposta alternativa factible per part de l’Ajuntament, expliquen, ha estat traslladar la plaça als jardins de Sant Francesc, un espai que rebutgen ja que volen mantenir la ubicació per seguir consolidant el projecte. “Durant els darrers anys hem crescut amb espais familiars, tallers i fent d’altaveus a projectes com elCugatenc i el Sindicat de Llogateres”, explica Bell. Davant una situació insostenible, fan una proposta pública amb la voluntat d’obtenir una resposta.

Sala explica que s’ha demanat escoltar el veïnat afectat i, per intentar minimitzar l’impacte, més enllà de sotmetre’s a la normativa del limitador acústic que opera sobre el conjunt de places de la Festa Major també proposen canviar la distribució de l’espai, fent que l’escenari principal quedi més allunyat dels habitatges i recollint el material cada dia. “Són tres dies en què no dormim per fer una activitat per a tothom”, defensa Bell.

Després de l’alerta feta al Ple, explica Sala, hi ha hagut noves reunions en què s’han proposat ubicacions properes però que, segons l’organització, no són factibles ja que o són molt petits o tenen massa pendent, a més de quedar massa a prop de la DesPlaça Jove (parc Ramon Barnils), podent dificultar l’acústica i sobrecarregant altres veïns.

“Reduir l’espai és renunciar a activitats, al nombre de grups, a la paritat a sobre de l’escenari...”, adverteix Bell, que defensa el doble espai FMA - Cúpula del tro com una forma d’arribar a públics diversos, ja que permet tenir concerts de diferent tipus però també activitats familiars al matí. De moment, diuen, no han pensat una alternativa si finalment no poden realitzar la FMA a la ubicació on s’ha fet durant les dues darreres Festes Majors.

LA FMA es reivindica com un espai referencial políticament i social, amb incidència sobretot entre la gent jove. Ara per ara i amb l’interrogant de la ubicació encara pendent de resoldre ja tenen un 50% de grups locals i un 50% de dones sobre l’escenari –6 grups són integrats en la seva totalitat per dones–. A més, treballaran de la mà d’Adventícies, la recentment creada assemblea de dones artistes de Sant Cugat, i seguiran amb el protocol contra les agressions masclistes que des de l’any passat també han adoptat altres places de la Festa Major.

Notícies relacionades