‘La filla del capità Groc’ un premi Ramon Llull presentat a Sant Cugat

Prersentació del llibre a la llibreria Alexandria. Fotografia: Anna Poquet

La filla del capità groc és una novel·la que el propi autor qualifica de romàntica i històrica. “En cap cas volia explicar un assaig històric sinó una tragèdia personal de Tomàs Penarrocha, conegut com el capità Groc, explica Víctor Amela, autor del llibre que s’ha presentat aquest dimecres 25 de gener a la llibreria Alexandria.

L’escriptora santcugatenca Maria Dolors Renau ha estat l’encarregada de presentar l’acte, que entre elogis li ha donat les gràcies per revaloritzar una zona que qualifica de molt interessant a la vegada que molt abandonada. Veronica Gallo ha fet un breu resum de l’obra d’Amela, un escriptor, crític i periodista conegut per ser un dels creadors de la secció La Contra, de La Vanguardia, entre d’altres. A més, tot i que ha nascut a Barcelona té arrels de Forcall, poble on transcorren els fets de la seva novel·la, una novel·la que barreja realitat i ficció.  

Durant la presentació del llibre en forma de conversa, Amela explica que la història que narra sobre el capità Groc, la va escoltar per primer cop al poble de Forcall als 8 anys, una història molt coneguda pels habitants d’un poble que s’ha anat despoblant al llarg del temps, ja que, durant la primera guerra carlista, època en la que transcorren els fets, hi vivien uns 4.000 habitants davant els gairebé 600 que en queden ara.

L’autor també ha explicat que un dels motius pels quals va decidir escriure aquesta novel·la va ser per entendre, perquè el seu avi havia emigrat l’any 14, i és que durant les guerres carlistes, les famílies rebien tant per la banda dels liberals com per la dels carlistes, cremant-los el mas i tot el que tenien, fet que va acabar arruïnant les economies de famílies que vivien allà des de feia 7 segles, de tal manera que a principis del segle XX, ja no hi havia per alimentar famílies amb molts fills, com era el cas de l’avi de l’escriptor.

Un altra de les raons que ha explicat l’autor és la de reflectir la tendresa entre el capità Groc i la seva filla, un guerriller que mata i que està disposat a morir, però que a la vegada, sent un amor molt tendre per la seva filla de 14 anys, la Manuela, que estima el seu pare més que res en aquest món. Amela es proposa, com a repte personal, posar-se a la pell de la seva dona, la seva filla i del mateix capità, per saber per què actuaven d’aquella manera tant boja fins al punt que eren capaços de matar, actuant en defensa de Déu perquè no enviés una sequera o inundació. 

Notícies relacionades