José González, alcalde de La Haba: "L'agermanament és un homenatge a Alfonso Guisado"

José González, alcalde de La Haba. Foto: cedida pel propi González.

Sant Cugat va aprovar en el passat Ple el Protocol de conveni d'agermanament amb La Haba. Amb el suport de totes les forces polítiques, solament falta que a la localitat extremanya també l'aprovi per poder signar l'agermanament el 27 de març, quan una comitiva santcugatenca visitarà el municipi en plena festivitat de La Jira. L'acord va tenir una bona part d'homenatge a Alfonso Guisado, l'activista veïnal, socialista i impulsor de l'agermanament que va morir el 25 de gener.

Amb la sala de plens plena de jabeños, familiars de Guisado i membres de la Comissió d'Agermanament, es va celebrar el pas dels consistoris de tots dos municipis per esdevenir germans. L'acció vol fomentar l'intercanvi cultural partint de la base de la gran quantitat de persones que van emigrar de La Haba per instal·lar-s'hi a Sant Cugat als anys 60. A dia d'avui hi ha 133 santcugatencs nascuts a la localitat extremenya.

L'alcalde de La Haba, José González (PSOE), aten elCugatenc via telefònica per explicar la perspectiva dels jabeños sobre l'agermanament. Diu que la mort de Guisado no ha accelerat el procés, de fet creu que sense ell no hagués sigut possible impulsar-lo. És per això que l'agermanament és, sota el seu punt de vista, el millor homenatge que se li pot fer.

El Ple de Sant Cugat ja ha aprovat per unanimitat el Protocol d'agermanament, quan es farà a La Haba?

Nosaltres fem els plens cada dos mesos. Tenint en compte que la comitiva ens visitarà el 27 de març, potser farem un Ple just abans ja que normalment els fem els darrers 10 dies dels mesos senars. Així que, mirant el calendari, ho farem el 21 o 22.

Què significa agermanar La Haba amb Sant Cugat després de tants anys de relació?

És la consolidació d'una relació boníssima que sempre hi ha hagut entre els dos municipis. Sant Cugat sempre ha sigut un destí, sobretot fa 50-60 anys, per a molta gent del nostre poble que va emigrar. La ciutat els ha acollit amb els braços oberts i han desenvolupat projectes de vida. L'agermanament és un acte molt bonic.

Es parla d'enfortir la relació cultural i de les persones. Com es tradueix a la pràctica?

També es pot portar a l'àmbit econòmic. Sempre hem potenciat les associacions culturals que vetllen per les tradicions i la cultura jabeña i extremenya. Volem aprofitar l'agermanament perquè es difonguin a altres llocs d'Espanya. Podem fer visites i organitzar trobades entre les dues ciutats. Igualment, que la gent de Sant Cugat sigui coneguda a La Haba i a Extremadura.

A l'igual que es pot difondre la cultura i el patrimoni cultual dels dos municipis a les dues comunitats, també podem impulsar l'activació econòmica. La indústria agroalimentària, que és la més potent de La Haba, podrà distribuir i donar a conèixer els seus productes.

Familiars d'Alfonso Guisado en el Ple de febrer. Foto: Jordi Pascual

La mort d'Alfonso Guisado, com a impulsor de l'agermanament, ha accelerat el procés?

No, els terminis estaven ja establerts. De fet, el procés ha estat accelerat per ell. Ha sigut gràcies a la seva tasca que l'agermanament es farà en els temps marcat. Si du a terme és pel treball d'Alfonso. Si no hagués sigut per ell, probablement no s'hagés fet. Hem d'agrair el seu somni. Ell va realitzar tots els moviments amb els grups polítics per proposar-los la idea. La proposta es va portar al Ple i es va aprovar per unanimitat.

Al final l'agermanament és un homenatge a ell. L'única cosa que em sap greu és que no ho pugui veure. Era la il·lusió de la seva vida.

En el Ple es va fer un reconeixement i ja es parla de donar el seu nom a algun espai municipal. Aprofitant la visita dels santcugatencs a La Haba, es farà algun homenatge allà?

És el moment ideal. Aquesta setmana o la vinent vindran dues persones de protocol de l'Ajuntament de Sant Cugat per fer els preparatius i el programa. En aquesta reunió un dels punts a tractar serà com podem visualitzar la tasca d'Alfonso i fer-li un homenatge aprofitant l'acte de l'agermanament.

En la visita de Setmana Santa aniran els geganters i faran mostres de la cultura catalana a La Haba. Hi haurà visita de jabeños a Sant Cugat per mostrar la cultura extremenya?

Fem l'agermanament per això. Hem d'establir un protocol que faciliti l'intercanvi cultural. Quan vinguin ja veuran una petita mostra cultural de la mà de les nostres associacions. Esperem en un futur, aprofitant la gran quantitat d'esdeveniments culturals que té Sant Cugat, anar per mostrar la nostra cultura.

De moment és una idea, no hi ha res tancat?

No. El protocol marca unes intencions i per això s'estableixen els comitès d'agermanament que han de concretar. En el marc dels comitès es treballarà per desenvolupar tot allò que es marca com a idea en el protocol.

Visita oficial de representants de La Haba per Sant Medir. Foto: Ayuntamiento de La Haba

Pel que fa a la part política i administrativa, com es porta un agermanament entre dues ciutats on governen dos partits molt diferents, PSOE i Convergència, en el moment polític que viu Catalunya i Espanya?

La política entra poc. Parlem de sentiments i de relacions familiars. L'agermanament està motivat perquè hi ha molta gent de La Haba que va desenvolupar la seva vida a Sant Cugat. Són relacions que van començar aquí, al poble, i van arribar allà. Són qüestions culturals i socials en què els moments polítics d'actualitat queden al marge. No representen un inconvenient per a un agermanament que per a nosaltres és molt bonic i important.

No obstant, en el Ple es va reivindicar el paper del PSC i d'Alfonso Guisado. Sense els socialistes no hagués sigut possible?

Segurament però el paper important el va fer Alfonso perquè entenia que havia de ser així. No vull treure-li importància a la condició política i reivindicativa que sempre ha tingut al barri. L'agermanament transcendeix la política tot i que la condició de socialista ningú li la traurà i molt menys jo, que sóc alcalde del PSOE de La Haba.

Notícies relacionades