El Grup d’Estudis Locals presenta nou número de la revista GAUSAC

Dimecres 3 de febrer, el Grup d’Estudis Locals (GEL) presentà un nou número de la revista GAUSAC, el 44-45, que correspon a l’any 2014. L’acte va tenir lloc a la sala d’actes del Xalet Negre, on hi té la seu l’entitat, a la Plaça del Coll, 4. A la revista que s'ha presentat aquest any, hi ha diversos aspectes d’especial interès per la seva actualitat. En destaquem els següents:

L’editorial d’aquest número planteja el problema derivat per la inscripció efectuada pel Bisbat al Registre de la Propietat del temple monàstic i la casa abacial. S’analitza la documentació generada al llarg de 170 anys per concloure que dita inscripció és contrària a l’ordenament jurídic i reclama la defensa d’un patrimoni que és públic. Aquesta és una qüestió que hem tractat en aquest diari i també s’ha tractat en el ple de l’Ajuntament i que la revista analitza en profunditat.

Portada del número 44-45 de la revista Gausac

En l’àmbit dels estudis ressalten dos dedicats a l’àmbit del medi ambient, específicament al sistema hídric, el d’Isabel Vega, sobre “El drenatge sostenible a Sant Cugat del Vallès” i el de Raquel Pérez de Amo sobre les “Les rotondes de Sant Cugat, del malbaratament a recurs”. També pot obrir algun camí d’interès el d’en Francesc Giménez sobre “El fons documental de Can Castanyer. Un sistema de catalogació”, doncs representa una primera aproximació a la documentació d’una masia que hauria d’obrir portes a moltes altres i sobretot a la possibilitat de digitalitzar els seus fons, que poden seguir conservant.

També hi ha un estudi d’en Jordi Casas sobre “La crisi de l’antic règim: ruptures i continuïtats a Sant Cugat del Vallès, 1814 – 1855” i un d’en Josep Maria Jaumà, articulista del nostre mitjà, sobre “El plànol iconogràfic del conjunt de capitells historiats del claustre de Sant Cugat del Vallès”.

Volem ressaltar també que en aquest número hi participen en Jesús Àngel Prieto, amb un estudi sobre “Les pintures murals gòtiques de l’església de Sant Pere de Terrassa” i l’inspirador del nom de la nostra associació i futura cooperativa, L'Avenir, l’historiador local, José Fernando Mota, amb un document que porta per títol “Un testimoni periodístic d’octubre de 1936”. En aquest darrer cas, l’autor ha localitzat en “Full Oficial” de Sabadell, un reportatge sobre “La revolució a la comarca”, dins el qual hi ha una crònica-síntesis sobre el que s’havia esdevingut a Sant Cugat entre el 18 de juliol i el moment de la publicació, el dia 6 d’octubre de 1936. En ell destaca el llenguatge emprat, com “la labor d’higienització” per referir-se als afusellaments de l’Arrabassada.

Com sempre hi trobareu també ressenyes d’exposicions, llibres, aquest cop signades per en Domènec Miquel, Imma Pueyo i Jordi Casas. Finalment hi ha un article sobre didàctica i medi local en el que Sònia Mañé i Antoni Bardavio desenvolupen un seguit de reflexions sobre la importància del joc dels infants i el paper de les nines que permeten reproduir allò que els adults fan amb els infants en la quotidianitat. El títol d’aquest treball és “De regal vull una Barbie”.

En l’acte de dimecres 3 de febrer també es lliurà el segon Premi Gausac al compromís cultural, el qual lliuren cada dos anys, coincidint amb la presentació de la revista. El guardonat va ser Mossèn Blai Blanquer pel seu compromís amb la conservació del patrimoni del Monestir. Aquest fet representà una sorpresa per tothom, fins i tot per la representant de l'Ajuntament, Carmela Fortuny. De fet, el premi, merescut per diverses raons, se li va lliurar sobretot pel fet que gràcies a ell el Grup d'Estudis Local i la Fundació Sant Cugat van conèixer la inscripció efectuada pel Bisbat al Registre de la Propietat del Monestir i la casa abacial i així mobilitzar els grups municipals i l'ajuntament - almenys han portat la qüestió a coneixement de l'opinió pública -. No és un fet qualsevol perquè de ben segur aquesta acció no haurà agradat gent als màxims dirigents del Bisbat de Terrassa.

La revista GAUSAC s’edita des del 1993, any en que fou presentat el primer número, per aquestes mateixes dates. L’estructura de la publicació segueix sent pràcticament la mateixa que aleshores sent l’apartat dels “Estudis” el més important i el que comporta el major interès pel GEL. També s’hi poden trobar apartats com Patrimoni, Documents, Opinió, Ressenyes i Notícies. En els darrers números s’ha incorporat també Notes d’estudi, per a treballs més reduïts, i Didàctica i medi local.

Fins al 2005 s’editaven dues revistes cada any però a partir del 2006 es va passar a editar una amb doble numeració, passant a doblar la seva extensió, de 100 a 200 planes. Normalment es solen publicar números monogràfics i, des que va començar a convocar-se el premi Joan Auladell per a treballs de recerca de batxillerat, conjuntament amb el Memorial Vázquez Montalbán, també es publica el treball guanyador i algun treball presentat i no premiat.

Segons la informació de la pròpia entitat, en els primers vint anys d’edició de la revista hi han participat 172 autors, s’han publicat 137 estudis, 19 notes d’estudi, 22 treballs sobre patrimoni local i 24 sobre fonts arxivístiques (documents), 24 articles d’opinió i 30 sobre didàctica i medi local i 188 ressenyes.

El Grup d’Estudis Local

El Grup d’Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès (GEL) és una entitat que va néixer el 1991 i que té com a prioritat potenciar i difondre la investigació en els camps de les ciències socials i les humanitats a Sant Cugat. En aquests moments està presidit per Antoni Juárez i l’acompanyen en la junta fins a vuit persones més.

Per aconseguir aquest objectiu promouen la investigació i la reflexió crítica, editen la revista Gausac i convoquen des del 2010 el Premi Gausac Jove de Treballs de Recerca de Batxillerat, dirigit a l’alumnat dels instituts d’Educació Secundària del nostre municipi. També organitzen cicles de xerrades i conferències, participen en la discussió sobre temes relatius a la política patrimonial del nostre municipi, en l’elaboració d’inventaris de patrimoni cultural, en la realització d’estudis de caràcter històric i en la revisió del nomenclàtor del municipi. A més és una entitat participant en activitats promogudes juntament amb altres entitats de la localitat, com és el cas de la Festa de Tardor.

Notícies relacionades