El GEL presenta un nou Gausac i demana “revertir les retallades”

Fotos: Jordi Pascual

Un any més el Grup d’Estudis Locals (GEL) ha presentat la seva revista especialitzada en la ciutat des de diferents prismes. Ja han arribat al número 46-47 que correspon al 2015. Durant la presentació, celebrada dimecres al Xalet Negre, el president del GEL, Jordi Casas, ha aprofitat la presència de la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, per demanar que “es reverteixin les retallades”. Actualment reben una subvenció anual de 12.329 euros, aproximadament 3.000 menys que al 2011. Fortuny ha assegurat que l’“Ajuntament acompanyarà el GEL en la mesura de les seves possibilitats”.

De fet, la tasca del Grup va més enllà de la publicació de Gausac, com la pròpia tinenta d’alcalde ha reconegut, aquest col·lectiu ha estat clau en les negociacions amb el Bisbat de Terrassa per recuperar la propietat de la Casa Abacial i l’església del Monestir. També han permès que l’arxiu de Delphi quedi custodiat l’Arxiu Municipal gràcies a un acord amb el comitè d’empresa i, presentat poques hores abans que el darrer número de Gausac, la recuperació de tres lloses sepulcrals de l’antiga església de Sant Pere d’Octavià. A més, tenen l’encàrrec d’organitzar l’arxiu de La Unió Santcugatenca i en breu presentaran un llibre dels 40 anys de la Festa de Tardor.

L’edició del 2015 de Gausac deu la seva portada a Ramon Calvo i inclou estudis sobre Pep Codó, el poder jurisdiccional del Monestir i documentació sobre les visites de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques a Sant Cugat, entre d’altres. A més, com cada any, Gausac també inclou el premi Manuel Vázquez Montalbán, impulsar pel Memorial que porta el seu nom i el propi GEL, aquesta vegada sobre l’hàbitat i la biodiversitat dels ocells a Sant Cugat.

Alhora, el número 46-47 inclou una secció d’informació dels museus així com un article de l’Arxiu Municipal i les habituals ressenyes d’exposicions i llibres relacionades amb el municipi així com un apartat didàctic i de medi local aquest cop al voltant de la moda. Tota una feina impulsada pels membres del GEL que també alerten de la “dificultat de renovació de moltes entitats”, també la seva, per uns joves que amb prou feines aconsegueixen guanyar-se la vida i no poden implicar-se amb altres projectes.

Dossiers santcugatencs, una nova publicació del GEL

Així mateix, la presentació de Gausac ha estat acompanyada de la publicació de Dossiers santcugatencs. Segons Casas, es tracta d’una publicació que completa el Gausac i que no vol estar patrimonialitzada pel Grup. En aquesta primera edició, l’època moderna és el centre del treball amb tres articles fets pel propi Casas i Miquel sobre la hisenda municipal, 12 personatges santcugatencs d’aquell temps i la relació de càrrecs municipals dels segles XVI, XVII i XVIII.

Notícies relacionades