Geganters: “Volem un carrer per al Joan i la Marieta”

Fotos: Cedida pels entrevistats i Jordi Pascual

Els Geganters han renovat la junta de l’entitat amb un equip continuista que es marca el repte de mantenir viva l’activitat malgrat l’aturada per la COVID-19, sense haver pogut celebrar cap acte presencial des del març del 2020. Ferran Ballester, el nou president, i Anna Fabre, nova secretària, atenen elCugatenc de forma telemàtica per explicar els projectes i reptes de l’equip entrant.

Per què heu renovat la junta?

– Ferran Ballester [FB]: Les persones que hi eren al davant portaven vuit anys al càrrec. Ara continuen a la colla però necessitaven un relleu. L’Anna i jo vam convèncer altres companys de la colla perquè se sumessin i fessin el relleu. Ramon Bruguera, que n’era el president, ara és el cap de colla (Cristina Sedeño [tresorera] i Xavier Aranda [vicepresident]). Malauradament la situació no ens permet fer trobades geganteres així que per ara no tindrà molta feina però, com que és a diverses comissions, continuarà treballant.

Quins objectius us marqueu?

– FB: Hem d’intentar créixer com a entitat amb activitats que en una temporada normal se’ns queden al tinter perquè del gener al novembre tenim una sortida al mes de mitjana. Un d’aquests projectes és la creació de figures infantils –uns cavallets inspirats en els capitells del Claustre–. Hem contactat amb un artista de Girona que ja hi treballa. Volem arribar a tot tipus de públic i cuidar la gent de l’entitat, en aquest cas la canalla.

No tenim un nombre exacte de projectes però sí diverses idees. Per exemple, arran de l’aprovació inicial del Protocol dels Gegants, volem fer un reglament intern de la colla. L’Ajuntament ens va dir que algunes de les coses de funcionament de la colla havien de ser a un reglament i no al Protocol.

Llavors, què us aporta el Protocol?

– FB: Com que els gegants són de la ciutat, es tracta d’una descripció amb una limitació d’usos. És posar la cirereta a la història de les figures.

– Anna Fabre [AF]: També és una forma de protegir-les. Perquè ara som nosaltres però mai se sap si la colla pot desaparèixer o haver altres canvis. El Joan i la Marieta sempre són allà i tenen el seu propi funcionament.

Ciutadans es va abstenir en l’aprovació inicial del Protocol. Va criticar l’ús polític de les figures en les manifestacions de l’11 de setembre. Què en penseu?

– FB: Mostren la seva queixa, segurament també perquè ara les figures porten un llaç groc. Tenim un posicionament polític perquè tot és política. La majoria de persones de la nostra colla està d’acord amb el posicionament i per això hem participat en accions a Lledoners, des de fa molts anys a la diada... És una expressió de la nostra ideologia i del nostre tarannà. Hi continuarem donant suport.

Al mateix Ple es va fer l’aprovació inicial del Pla Estratègic de Cultura Popular i Tradicional. Què us sembla la proposta?

– FB: És un bon text però queda molta feina per fer. Durant força temps hi hem treballat i la idea és que la institució escolti les entitats ja que som nosaltres les que coneixem les característiques de la cultura popular a Sant Cugat. A més, ara no tenim una oficina de cultura popular i crear-la seria un bon pas. Ara bé, de partida el pla és una bona eina de treball, un marc necessari perquè a la ciutat tenim una tradició popular consolidada des de fa més de 150 anys.

Molts anys abans d’aquest nou Pla, les entitats de cultura popular van aportar la mirada conjunta amb la creació de la Coordinadora d’Entremesos de Cultura Tradicional. En quin punt es troba?

– AF: Fem reunions però estem tots molt aturats. Cada entitat té la seva problemàtica però, a més, no tenim res a coordinar perquè no podem fer festes. Tenim propostes com fer un llibre sobre la Festa Major i les entitats de cultura popular que hi participem. També hem fet una proposta a l’Ajuntament per intentar fer alguna cosa per Sant Medir.

– FB: Aquesta és una iniciativa impulsada pels Geganters a la qual s’han sumat la resta d’entitats que participen a Sant Medir. Hem ofert diverses fórmules que estan a la taula de l’Ajuntament. En qualsevol cas, no ens aturarem. Hi ha una resolució que dictamina que, com que les nostres activitats suposen accés a la via pública i aglomeracions, la cultura popular està prohibida. Buscarem tots els formats necessaris per arribar a la gent.

És cert que no som un servei essencial ni ens hi dediquem professionalment però sabem que la ciutadania gaudeix amb la cultura popular i tradicional. Les entitats necessitem que els socis continuïn implicats perquè sinó perdrem membres pel camí i no podrem resistir. A l’igual que s’han buscat solucions per Carnaval, creiem que sempre hi pot haver un encaix.

Teniu algun calendari aproximat de quan podreu tornar a fer coses al carrer?

– AF: Hi ha un calendari de les trobades geganteres de l’any però segurament en cauran moltes.

– FB: Si som realistes, fins a l’octubre no podrem fer trobades geganteres.

– AF: Per això hem fet altres propostes més estàtiques, com una mostra de balls; que no implica cap aglomeració al carrer. Ho hem proposat a l’Ajuntament.

Com seria?

– FB: La proposta és que puguem reprendre els assajos de balls i, quan tinguem el nivell que creiem necessari, cridar altres colles geganteres i, en un format de teatre, fer mostres de balls. Arreu de Catalunya hi ha exemples extraordinaris de creacions artístiques molt bones. Si ho fem amb un bon grup musical, pot quedar un espectacle maco.

Una altra de les iniciatives que hem demanat a l’Ajuntament, per aplicar-la l’any vinent, quan celebrarem el 35è aniversari de la colla, és tenir un carrer per al Joan i la Marieta.

– AF: I no volem un carrer qualsevol. El volem ben ubicat! A l’Ajuntament es van sorprendre però no ho van veure descabellat.

Algunes entitats s’han queixat pel retard en el cobrament de la subvenció. Com us ha afectat?

– AF: Havíem fet activitats a principis del 2020 i no vam rebre la subvenció fins a finals de desembre. El 7 de març vam fer la darrera sortida, a una trobada de gegantes a Berga. Per sort, tenim un bon coixí que ens ha permès pagar les activitats.

Notícies relacionades