El premi Gausacs Amunt reconeix l’arrelament literari al món casteller

Fotos: Jordi Pascual

167 persones, 13 més que a l’edició de l’any anterior, han participat al quart premi literari Gausacs Amunt en què, de nou, la participació escolar de l’Avenç, el Turó de Can Mates, La Farga, el Joan Maragall i el Leonardo da Vinci han permès un sortit repartiment de guardons entre nens i adolescents. Tots els contes i poesies posen en valor l’esperit casteller amb històries sobre la creació d’aquesta tradició catalana, la cohesió i esperit col·lectiu que implica i el valor en si de la cultura popular.

El jurat, format per Jordina Puntí, cap del Servei d’Innovació Cultural, Patrimoni històric i Turisme de l’Ajuntament, i Pablo Giménez, llibreter del Celler de Llibres, han destacat la qualitat dels treballs recollits i han posat en valor l’emotivitat d’alguns dels textos. El premi ha estat possible per quart any consecutiu gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, el Teatre-Auditori, el restaurant Celler d’en Medir, el celler Cal Caballu, el Pati de Llibres, el Celler de Llibres, l’editorial Xandri i l’editorial Baula que han permès completar els 10 premis.

A banda d’atorgar els guardons, els Gausacs han aprofitat l’acte celebrat dissabte al migdia per enviar un record al seu company de colla i conseller del govern Puigdemont empresonat a Estramera, Raül Romeva. És per això que la colla ha acudit a la manifestació que s’ha fet la tarda del mateix dia a Barcelona per demanar l’alliberament dels “presos polítics”. A més, diumenge al migdia celebren la seva diada de fi de temporada a la plaça d’Octavià conjuntament amb els Tirallongues de Manresa i els castellers de Badalona.

En l’entrega dels premis el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha recordat un dels guardons de contes Pompeu Fabra que li van atorgar al 1968, moment en què l’escriptor Joaquim Carbó li va recomanar que no deixés d’escriure. Puigdomènech, explica, no li va fer cas però demana als participants del premi dels castellers que no cometin el mateix error. Ha posat en valor la vitalitat de l’entitat més enllà dels castells, amb col·laboracions amb altres entitats i apostes culturals com el premi, i ha fet un esment especial a Romeva i els altres presos.

 

La presidenta dels castellers, Gemma Artistoy, visiblement emocionada pel suport a Romeva, ha donat les gràcies als participants per “incentivar l’escriptura que tenim a dins” i ha animat el regidor a fer cas al consell que Carbó li va fer amb 14 anys perquè es presenti a la propera edició del premi. L’acte, amb l’entrega individualitzada i amb la lectura dels fragments de cada text –que ara es poden consultar a la web de l’entitat–, ha acabat amb la corresponent fotografia de família al claustre del Monestir.

Els guardonats han estat: Xevi Salanova (amb el conte L’origen dels castells: el ball!), Nel Garcia (amb el conte El gust de la lluna), Ainara Quintero (amb el conte Les set amigues i els castells) i Diana Lázaro (amb la poesia Poema dels castellers) en la categoria de primer a tercer de primària; Alba Segura (amb el conte En Marc i els castellers), Jesús Beneyto (amb la poesia Els gausacs. Castellers de Sant Cugat) en la categoria de quart a sisè, amb les mencions especials a Anton Casat (amb el conte El pilar de 6) i a Paula Castanyer (amb la poesia Els castells); Júlia Molina (amb la poesia L’última aleta) en la categoria d’ESO, batxillerat i cicles formatius, i Toni Almeda (amb la poesia Fem pinya, sí) en la categoria d’adults.

Notícies relacionades