“Som pols i al final ho tornarem a ser”

Les més de 60 activitats són el plat fort de la nova edició. Foto: Miquel Margalef

Envoltats de llibres i sota l’atenta mirada de la Catedral de Barcelona es va presentar el 8 de setembre la programació del XVI Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, que se celebrarà entre el 16  el 23 d’octubre. Les estanteries plegables que apleguen la història de la literatura catalana a la Setmana del Llibre en Català acompanyaven, com l’anell al dit, la presentació de la setzena edició del festival que aquest any tindrà com a fil conductor la fotografia.

Precisament el cartell de la nova edició està realitzat pel fotògraf santcugatenc Kim Manresa i simbolitza una mà oberta que recull la polsa del viatge i s’estén per acostar la ciutadania a la poesia. Just en mig del palmell de la mà els pigments es desfan per recordar-nos que “som pols i al final ho tornarem a ser, però que mentre hem de viure al màxim”. Així sintetitzava Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, en la presentació de la programació acompanyada també de Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Cultura.

Seguint el fil del cartell l’actriu Sílvia Bel va llegir diversos poemes de Gabriel Ferreter.

Lleugera, s'iniciava
la pluja d'una nit.
Lleugers, es confiaven
els teus dits entre els meus dits.

Un instant menut d'adéu.
Oh, només per dos dies.
Em somreies a través
del llagrimeig que plovia

damunt el teu abric de cuir.
Tremolor dels bruscos túnels
per on te'm perds: cor confús,
aquesta nit faig engrunes

amb la traça del record
que tinc als dits. Buits dos dies,
van prémer l'ombra del toc
dels teus dits, quan te'm perdies.

Més espais i més propostes

Amb la inèrcia ascendent, el festival presentarà enguany més de 60 propostes en 26 espais diferents que ompliran la ciutat a finals d’octubre. La poesia inundarà Sant Cugat en forma de lectures poètiques, recitals, tallers de poesia, conferències i espectacles musicals.

Entre les múltiples activitats es destaca Jordi Bosch recitant Pere Quart, dimarts 18 a les 19h al Cafè-Auditori i la Nit de poesia del 20 d’octubre que agrupa múltiples poetes i els seus textos, tot presentat amb una posada en escena inèdita. Tota la programació de la XVI edició del Festival nacional de poesia

Notícies relacionades