Una Festa de Tardor mirant el tren

Foto: Tino Rubio

L’exposició 40 anys de la Festa de Tardor en cartells que des del 16 d’octubre es pot visitar a l’Ateneu ha donat inici simbòlic a una Festa de Tardor que en la seva 42a edició té el centenari de l’arribada del tren com a tema central. Així s’ha vist clarament també divendres a la tarda en una taula rodona que tenia com a objectiu analitzar i debatre l’efecte que ha tingut sobre el municipi aquest transport. Si bé, com cada any, el cap de setmana acull la majoria d’activitats de la que és la Festa Major petita de la ciutat amb, com sempre, les entitats com a protagonistes.

El tren és central perquè durant tot el dia de dissabte l’Associació d’Amics del Ferrocarril fa una exhibició de maquetes a la plaça d’Octavià, al migdia hi ha visita guiada a l’exposició Al tren! Cent anys de ferrocarril a Sant Cugat precedida d’activitats familiars sobre aquesta efemèride– i, sobretot, diumenge de 10 a 14h. hi ha l’anomenada Festa del Centenari, que es farà a la plaça de l’Estació amb tot d’activitats com xocolatada, espectacle infantil, Lindy Hop, cercavila i parlaments. Ja ho diu el lema d’enguany de la festa: No perdis el tren!

La Festa de Tardor coincideix –i inclou– amb la setena marxa del Corredor Verd que es fa dissabte des de les vuit del matí i introdueix altres mostres esportives com les exhibicions de bike trial, gimnàstica rítmica, gimnàstica artística, cursa d’orientació i un taller de zumba. La cultura popular també n’és protagonista amb actuacions de totes les entitats de la Coordinadora d’Entremesos dissabte des de les 11 del matí mentre la Fira d’entitats serà diumenge de 10 a dues, entre moltes altres activitats. La lectura del manifest d’enguany serà diumenge a dos quarts de 12 i a la una.

A la mostra d’entitats també participarà per primer cop la plataforma ciutadana Refugiats Benvinguts, compartint espai amb Qgatsud, una entitat nascuda inicialment a Alemanya que aposta per l’acollida de persones refugiades. Des del 2015 són presents a Espanya i fomenten la convivència entre els refugiats i la població en general, havent aconseguit unes 20 convivències a l’Estat i 1.000 a tots els països on són presents, Alemanya, Àustria, Grècia, Portugal, Suècia, Holanda, Polònia, Canadà, Itàlia, Romania, República Txeca, Irlanda del Nord, Àustria i Espanya.

L’edició d’enguany de la Festa de Tardor coincideix també amb un moment polític convuls, el que també es veurà traslladat a la festivitat amb, d’una banda, la participació dels partits polítics a la Fira d’Entitat i, d’altra, amb la col·locació simbòlica per part de les entitats sobiranistes d’una placa de “plaça de l’1 d’octubre” a l’actual plaça del Rei. Segons es va explicar a la darrera assemblea oberta del Comitè de Defensa de la República (CDR) aquest acte serà diumenge a les 12:15h. i tindrà manifest propi. El moment polític també ha fet que Ciutadans i PSC renunciïn a participar a la Fira d'entitats.

Notícies relacionades