FesCamp: Què passa quan tirem de la cadena?

Quim Packard plantejà que "la forma que fem art també té a veure amb la natura. Foto: Xavier Boix

El passat dissabte 8 va començar a caminar públicament la 3a edició del FesCamp. Aquesta edició compta amb algunes novetats respecte les darreres i amb un nou equip coordinador. Entre les novetats es poden ressaltar les activitats de caràcter obert i públic que en la primera part del procés es faran en un espai tancat i que serviran per reflexionar sobre els aspectes dels que tracta el FesCamp i per presentar els artistes que participen en aquest edició.

Què passa quan tirem de la cadena?

La primera convocatòria s’ha fet al Centre d’Art Maristany amb el suggeridor títol “Porcs i jardins: Revisitant lo salvatge i els límits de la nostra ciutat” a càrrec de Quim Packard, un dels tres artistes seleccionats per aquesta edició. En aquesta primera reflexió es pretenia abordar la nostra relació amb l’entorn natural com a fet cultural. L’artista visual va introduir el debat amb diferents imatges i vídeos que demostraven que la relació amb la natura és similar a una relació d’amor o matrimonial.

Les imatges i els clips van introduir qüestions com la relació entre el món rural i la ciutat, la natura urbana, l’ecologia i la sociologia, la quotidianitat en relació amb la natura, arribant a una de les conclusions més interessants de la sessió que és que la separació entre natura i societat no és tant clara, que aquesta és molt social i cultural.

En les sessions programades es busca el debat obert sobre sostenibilitat i la relació amb la cultura. Foto: Xavier Boix

L’humà té diferents formes de relacionar-se amb el seu voltant. Des de les relacions de poder fins la contemplació passiva podem trobar-nos amb diferents estats davant el medi que ens envolta. De fet, com va dir una de les assistents, “quan l’humà no es considera natura passem a dominar-la, la natura no ens pot envair si ets natura”. Aquest darrer comentari lliga amb la concreció de l’àmbit a treballar per aquest artista: El senglar i el conflicte existent en relació a la seva condició d’animal que envaeix el nostre espai. Aquest serà el fil conductor d’un treball que va més enllà com ja es va apuntar en la primera sessió. La natura és bona per se? Tenim consciència del nostre poder de destrucció? Quan ens allunyem de la natura ens allunyem de la mort? Serveix d’alguna cosa pensar què és natural i què no? La vida és lluita i superació del que tenim al voltant? Què passa quan tirem de la cadena del wàter?.

La tercera edició del FesCamp o canvi de paradigma

Abans d’aquesta primera sessió elCugatenc va tenir l’oportunitat de parlar amb un dels integrants del nou equip organitzador: en Sergi Selvas. Aquest artista i curador, al que acompanyen la biòloga Joana Calsamiglia, i les arquitectes Marta Carrasco i Marta Serra, ens explica que la nova edició parteix de la reflexió sobre com millorar el FesCamp. El resultat és que cal ampliar l’abast més enllà dels barris inicials, saltant a la resta de barris, de l’entorn de Collserola però també de relació amb ciutats contigües, la superació del nucli d’entitats per obrir la participació a totes les entitats de la ciutat i a persones en particular i professionalitzar més el treball partint de la selecció de tres propostes que, aquest any, protagonitzen en Quim Packard, que treballa la relació natura - ciutat, la Laia Ramos, investigadora de la memòria històrica i documental des de la perspectiva feminista i Nus Teatre amb Aina Ache, que treballen en l’àmbit del teatre.

L’equip organitzador farà de mediador per tal de trobar un encaix entre les línies de treball proposades i col·lectius que podran participar en aquesta edició des de l’inici i en els moments que desitgin, fent més flexible la participació. Selvas explica que “aquest any hi haurà un treball més continuat amb les entitats però que la ciutadania també ha de relacionar-se amb el FesCamp durant el procés” i per aquest motiu els artistes seleccionats plantegen una activitat de reflexió i debat sobre la sostenibilitat. Les tres properes activitats es faran a Cal Temerari donat que el projecte no és una iniciativa de les administracions, tot i que col·labora l’Ajuntament, i aquest espai “és una plataforma molt potent que facilita arribar a un públic més ampli”.

La 3a edició arriba més tard del que era habitual perquè els organitzadors han volgut allargar el procés, de fet ja fa mesos que s’està treballant en aquest, i al final d’aquesta edició es plantejaran el seu format bianual. Com a objectius la ciutadania entengui que hi ha una plataforma que s’ocupa d’aquests aspectes des d’una perspectiva crítica potenciant donar resposta a tots nivells al conflicte amb el medi i el canvi climàtic. S’obrirà a agents locals però també internacionals que treballen des d’allò que és local i també des de la perspectiva global.

 

A les activitats introductòries al FesCamp d’aquest primer trimestre seguiran sessions obertes físicament com ara un passeig per la natura, un dinar popular, etc. Aquesta edició està patrocinada també per SOREA, el que en principi podria sembla una contradicció però que per Selvas representa “l’obertura d’espais de reflexió a totes les sensibilitats i el compromís de les entitats privades amb la societat”.  

Notícies relacionades