Sergi Escadell: “Cal una entitat com la CAL perquè la llengua tingui l'estatus que es mereix"

Fotografies: Anna Poquet

Aquest diumenge se celebra a la plaça Octavià una nova edició del Correllengua, des de les 10 del matí i fins a les 8 del vespre. Hi haurà diferents activitats per tal de reivindicar la llengua catalana, exposició d’entitats, bastoners, sardanes i les lectures del manifest i de poemes. En parlem amb Sergi Escadell, membre de la CAL.

- Què destacaries entre les diferents activitats que es realitzaran aquest diumenge a la Plaça Octavià en motiu del Correllengua?

- En el Correllengua d’enguany hi haurà tres parts. Per una banda, hi haurà una exposició d’entitats, on cada una d’elles tindrà la seva paradeta per tal d’explicar la seva tasca, per altra banda hi haurà diferents actuacions de les diferents entitats de cultura popular del poble i per últim, una part més lúdica i festiva on hi haurà concerts, al migdia de glosa i al vespre de grups locals d’aquí de Sant Cugat.

- A diferència d’altres anys, hi haurà alguna novetat?

- Sí, com el tema del Correllengua és Montserrat Roig, perquè fa 25 anys de la seva mort, es llegiran diferents escrits que va fer.

- Com ha canviat en els últims anys l’organització del Correllengua a Sant Cugat?

- Aquest any ha canviat perquè s’ha constituït la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana). Fins aleshores sempre ho havien portat diferents entitats i les seccions juvenils dels diferents partits polítics. Enguany entra un nou actor que és la CAL, però evidentment aquest any l'organització ha estat conjuntament amb les dues parts, la gent que sempre havia estat organitzant el Correllengua i la CAL, que a nivell nacional, també té el nucli aquí a Sant Cugat. Treballarem conjuntament per dur a terme aquest Correllengua.

- Un Correllengua que celebra els 20 anys...

- Sí, és la 20a edició del Correllengua. Però a nivell de CAL és el primer any. Sempre s’havia fet el Correllengua a Sant Cugat però sense que aquí existís un nucli local de la CAL.

- En el Ple municipal es va aprovar la moció de suport a la CAL, és realment necessari un suport institucional?

- Creiem que és necessari perquè l’Ajuntament col·labora en l’organització. Entenem que si existeix una moció que ha sigut favorablement aprovada per l’Ajuntament, la col·laboració serà més estreta i les facilitats incrementaran. Era convenient que fos així.

- Com explicaries la vinculació de la llengua amb la política identitària?

- Cada llengua està estretament relacionada amb el territori al qual pertany i la llengua catalana encara més, per tot el bagatge que ha tingut, tant per la repressió com per la minorització de la llengua que s’ha fet des de l’Estat espanyol i des de l’estat francès. Creiem que la llengua catalana està estretament lligada amb la identitat, no obstant això, no vol dir que existeixi la llengua com un aspecte identitari.

- A part de l’aprovació de la moció, heu tingut algun tipus de subvenció?

- No, no hem rebut cap tipus de subvenció econòmica, únicament les facilitats per organitzar-ho a la plaça Octavià.

- No és una celebració única a Catalunya sinó que engloba tots els Països Catalans, però veieu que se li dongui la mateixa importància a tots ells?

- De fet un dels Correllengues més importants que hi ha als Països Catalans és el de Perpinyà, justament un dels llocs on la llengua està en hores més baixes. El Correllengua a la Catalunya Nord és molt potent.

- L’Informe de Política Lingüística 2015 de la Generalitat publicava que Sant Cugat és actualment el municipi on més gent sap parlar català, hi esteu d’acord?

- Si ho compares amb altres municipis, l’ús del català és més elevat a Sant Cugat, no obstant, des de la organització som una mica crítics pel que fa a aquests baròmetres o enquestes, perquè només cal anar pel carrer i escoltar la llengua d’ús de molta gent durant el seu dia a dia. Per tant, malgrat que els percentatges d’ús de català i de coneixements siguin alts, hi ha molta feina per fer i cal una entitat com la CAL per seguir lluitant perquè la llengua tingui l’estatus que es mereix. 

Notícies relacionades