Els millors treballs de recerca pugen a l’escenari

Foto: Xavier Palahí

Sant Cugat ha donat llum a una bona concurrència d’artistes apassionats per transmetre emocions a aquells que admiren les seves obres. Cada un d’ells dedicat a una forma d’expressió en concret i cultivant un estil propi. Ferran Cels va projectar el Mercat de Pere San amb talls modernistes, els germans Francesc i Miquel Cabanas i Alibau retrataven la ciutat amb un pinzell, Josefina Mascareñas i Portusach enamorava fent cantar el seu piano, Emma Vilarasau continua encarnant diferents personalitats dalt d’un escenari i Manuel Vázquez Montalbán ens va llegar nombroses obres escrites que ens fan somiar. Tots ells componen un repertori encara ampliable. Centrarem l’atenció, però, en aquest darrer. Doncs així ho va fer l’acte de lliurament del 13è Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat que va tenir lloc ahir a la tarda al Cassal de Torreblanca organitzat, un any més, pel Memorial Manuel Vázquez Montalbán.

És una iniciativa ciutadana que procura mantenir viva la presència de l’escriptor, així com una polimorfa trajectòria literària plena d’entusiasme. “Periodista, novel·lista, assagista, poeta, antòleg, prologuista, humorista, crític, astròleg, culer i prolífic en general”. És tan sols un petit fragment de l’extens homenatge dedicat a Montalbán que va inaugurar l’acte d’entrega. Doncs l’art d’escriure és, potser, dels que més amplituds de coneixement i tècniques requereix per tal de manifestar-se amb tot la seva esplendor i assolir un estat de catarsi propi del platonisme més ideal. Obliga al practicant a divagar per totes les àrees de coneixement i presentar-se davant dels lectors com un subjecte versat en tot allò que escriu. Un autèntic comediant.

L’escenari on va tenir lloc la cerimònia es formava per un Jurat orgullós de presenciar un nivell de participació alt i de qualitat, una presentadora capaç de mantenir un to molt dinàmic i proper en tot moment i un públic atent i d’allò més variat. Doncs si bé els alumnes nominats eren la cara més visible pels elevats nivells d’excitació i nerviosisme, a més de formar la meitat dels assistents, cal destacar la presència dels pares i mares que contemplaven atordits com els seus fills enllesteixen una etapa i s’encaminen a l’edat adulta. Sense oblidar, és clar, l’omnipresent assistència dels avis i àvies encisats.

Un cop finalitzada l’ofrena vocal a Montalbán, les guanyadores del primer premi de l’any passat amb La remolatxa, de la cuina al laboratori van ser convidades a pujar a l’escenari per recollir el seu treball de recerca publicat en un llibre i acompanyat amb unes il·lustracions a mida, gentilesa de l’Escola d’Art i Disseny. “És un orgull i és molt gratificant perquè vam estar treballant en aquest projecte durant tot l’any passat i ara, un any més tard, veure-ho així ens il·lusiona molt”, comentaven l’Olga Bautista, la Maria Casademont i la Marina Monsó tot fullejant la publicació amb les seves pròpies mans.

Jesús-Àngel Prieto, president del Jurat, destacava el rigor i l’excel·lent capacitat d’expressió escrita mostrada en les peces d’aquest any. També recomanava, però, que “els treballs haurien d’incorporar bibliografia de millor qualitat, citada en algun dels formats oficials”. Una designació que es repeteix des de fa anys.

Acte seguit, el Jurat va procedir a l’entrega de premis als diferents treballs presentats. En primer lloc, es van concedir els 4 accèssits que premiaven amb 200 euros cada composició. Sense poder dissimular un somriure de satisfacció, grup a grup els alumnes anaven pujant a l’escenari per recollir el seu llorer. Però el moment de màxima expectació va arribar quan es va anunciar la novetat d’aquesta edició: l’exempció del Premi Joan Auladell, que guardonava el millor treball de recerca que tractés de temàtica local. En comptes d’això, van atorgar dos primers premis Manuel Vázquez Montalbán, d’una dotació econòmica de 500 euros cada un. Els treballs premiats van ser Disseny i construcció d’un mirall intel·ligent i Paraules d’exili. Aquest darrer, analitzava les memòries d’un excombatent republicà i l’Àlex, un dels dos integrants del grup, reconeixia el suport del seu tutor per tirar endavant un projecte difícil i accedir a les fonts de documentació necessàries. Ambdós tutors dels dos grups van coincidir en dir que “els alumnes s’han implicat molt i des d’un primer moment se’ls ha vist molt motivats”.

El Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat pretén, a més de premiar l’esforç dels alumnes, donar visibilitat de la importància d’una tasca d’aquest calibre de cara al futur acadèmic. Àngels Ramos, mare d’una noia premiada, reconeixia la feina que suposa dur a terme un treball de recerca tot apreciant una suma d’aspectes positius. “El meu marit és químic i jo física. Per tant, com a científics valorem molt els treballs de recerca ja que els alumnes s’enfronten per primera vegada al mètode científic, posen a proba les seves capacitats i els fan madurar moltíssim. Jo que treballo a la universitat, veig que vénen molt més ben preparats”.

En aquest aspecte també hi coincidia la regidora d’Educació, Esther Salat, la qual per concloure l’acte valorava que “el treball de recerca esdevé un element clau i una oportunitat única ja que permet treballar i posar en pràctica totes les habilitats i coneixements desenvolupats al llarg de l’escolarització. L’equiparo amb el treball de fi de grau que fan els universitaris per tancar una etapa on mostres una maduresa”.

Notícies relacionades