Els Jardins del Vallès tenen projecte i amfiteatre definitius tot i el desacord d’una part del veïnat

Foto: Jordi Pascual. Plànol: Ajuntament de Sant Cugat

Després de dos anys d’estira i arronsa arran de la proposta d’arranjament dels Jardins del Vallès sorgida dels pressupostos participatius del 2016, el govern tripartit tanca l’assumpte amb un darrer projecte. Es tracta de la reducció de l’amfiteatre fins a una capacitat màxima d’entre 90 i 120 persones per a espectacles de petit format i per a prop de 300 –afegint cadires i permetent que la gent s’assegui fora de les grades– per a actes puntuals.

També es manté el jardí de les olors, la tanca perimetral amb un horari de tancament encara per definir i el parc infantil. A més, després de les reunions dels darrers mesos amb veïns i entitats proposants, el govern ha optat per instal·lar uns aparells per mesurar el soroll a les façanes dels edificis més propers de tal manera que es puguin fer ajustos en la programació i en la reglamentació de l’ús del parc si s’incompleixen els límits.

Les obres avancen i avui dia ja es pot apreciar la graderia de l’amfiteatre. Segons el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, es preveu que l’actuació estigui acabada entre desembre i gener. La idea, enraona, és aconseguir un espai en benefici de la cohesió comunitària, millorant la degradació del parc i eliminant les pràctiques il·lícites detectades.

Mentre les limitacions acústiques seran les determinades per la Generalitat, l’aforament dependrà del tipus d’activitat. Cada entitat que demani l’espai haurà de comunicar quin tipus d’acte i amb quin aforament. L’Ajuntament podrà denegar permisos o no permetre l’ús de megafonia per evitar superar els llindars de sorolls estipulats. Els canvis no han suposat un sobrecost sobre el conjunt de partides dels pressupostos participatius ja que s’han pagat amb els sobrants d’altres projectes ja executats.

Una proposta que satisfà les entitats proposants

Xavier Asensio, representant de la Xarxa del Monestir-Sant Francesc, explica que la solució final proposada pel tripartit els acontenta més que no les modificacions plantejades pel govern anterior. Entén que és una adaptació de la proposta inicial amb un amfiteatre més petit que el que havien previst inicialment però amb la possibilitat d’adaptar-ne la capacitat per a actes concrets. Així que, a diferència del que haurien considerat amb algunes de les propostes del govern de PDECAT-Demòcrates, si l’obra es materialitza tal com l’han anunciat la sentiran com a pròpia.

 

El representant de la Xarxa agraeix especialment que el tractament acústic de l’espai sigui igual al de qualsevol altra plaça del municipi per així “evitar greuges entre veïnsˮ. Tot i que no han tingut una reunió definitiva abans que el projecte s’hagi fet públic, reconeix que en la darrera trobada amb Simarro se’ls va explicar la proposta i el regidor li confirma que no incorpora cap alteració. “Amb aquest govern hem tingut més contacte perquè amb l’anterior havíem de demanar-los nosaltres les reunions i no sempre es feienˮ, recorda.

Asensio assegura que la voluntat inicial es manté intacta i per això defensen l’arranjament dels Jardins del Vallès com la creació d’una infraestructura de poble que atregui persones d’altres barris. S’aconsegueix així, al seu parer, millorar una zona degradada i donar una nova oportunitat. També defensa que el parc infantil hauria de tenir característiques pròpies per ser atractiu per als infants.

Sense acontentament generalˮ

Tot i que el tripartit, defensa Simarro, ha treballat per encaixar la proposta de les entitats amb les queixes de veïns de la zona, reconeix que la proposta final no acontenta tothom. Diu que ara per ara no té constància de cap denúncia ni recurs, tal com havien advertit veïns dels edificis del voltants. Ara, amb el nou projecte sobre la taula i ja en execució, aquests mateixos veïns mostren el seu desacord i tornen a posar la via legal i la pressió social sobre la taula tot i que, explica Víctor Ruiz, un dels veïns, no anuncien com es concretarà: “No val la pena parlar amb qui no vol escoltar; ja s’ho aniran trobantˮ.

Aquest grup de veïns considera que tot i la bona intenció per solucionar els problemes detectats a la zona, la proposta n’aporta de nous, com és especialment el soroll. Per això van pressionar l’Ajuntament per canviar el projecte. Tot i que han aconseguit reduir l’aforament de l’amfiteatre, en una proposta enviada al regidor demanen que no hi hagi graderia sinó que es deixi una pendent sobre la qual es puguin instal·lar cadires quan s’hagi de fer un acte.

Un cop presentat el projecte, el grup de veïns ha fet arribar a la premsa un seguit de raonaments al respecte. Defensen que per aconseguir un espai respectuós amb els veïns s’haurien de destinar tot el parc a activitats dissenyades per a infants i gent gran, el que suposa eliminar l’amfiteatre o qualsevol altre ús com podria ser una pista esportiva: “Amb una petita esmena al projecte que corregeixi totes les seves mancances, sense amfiteatre ni pistes que cronificaran el problema de confrontació veïnal per anys i anys, el parc es recuperaria pel barri en un entorn de seguretat en tota la seva plenitudˮ.

Alhora que critiquen l’actual govern per no haver-se adaptat a la seva proposta, consideren que els pressupostos participatius no es poden representar cap mandat perquè “ja ha quedat clar que contenien irregularitats que els comprometien seriosamentˮ. Consideren que el manteniment de l’amfiteatre al projecte agreujarà els problemes delictius

Notícies relacionades