El Quinto, una tradició bandarra

Fotos: Quinto

Reportatge patrocinat per l'Ajuntament de Sant Cugat.

Clara Ontañón i Jordi Pascual | Tot i ser un joc amb una tradició de segles, no es té constància que a Sant Cugat se celebrés cap Quinto abans de l’any 2000. Va ser llavors quan un grup d’aficionats a aquest joc típic del Nadal a la nostra comarca, després de recórrer-se partides de Sabadell i Terrassa, on sí s’ha mantingut la tradició, van decidir impulsar-lo a nivell local. Des del primer Quinto d’un dia i petit format organitzat per la Promotora de Festes Locals (Profeslo) a l’Ateneu al Quinto de cinc dies d’enguany, organitzat per Cal Temerari, han canviat moltes coses però s’han mantingut els elements bàsics: l’autoorganització i l’humor.

“Potser perquè no havíem tingut una tradició prèvia a Sant Cugat vam optar per un Quinto més bandarra, amb música entre partides i tirant guixes als guanyadors, coses impensables a altres municipisˮ, explica Quim Pla, un dels impulsors d’ara fa 19 anys i que encara avui s’implica com un dels lloros més reconeguts, “llavors ens vam recórrer els Quintos de diversos municipis per anotar els números i poder crear-lo a la nostra ciutatˮ.

Aquesta tasca, rememora, també va suposar adaptar les cantarelles locals, de tal manera que a Sant Cugat el 29, per exemple, es canta com el dia del patró, Sant Pere. També s’han creat homenatges nostrats, com dir-li al 88 “les ulleres de la Paulaˮ, en homenatge a Paula Pertíñez. Aquest mateix número a la Floresta és “les mamelles de la Conxiˮ, i no per sexisme perquè també hi ha “els collons del Chavaˮ.

Profeslo es va encarregar de l’organització del Quinto un únic any perquè al 2001 el casal popular la Guitza en va prendre el relleu. Tot i que les persones implicades van ser gairebé les mateixes, passar de l’Ateneu a l’Envelat, recorda Pla, va ser un canvi important. A la Guitza, rememora, es va començar a consolidar la tradició a Sant Cugat no només amb l’organització sinó també amb els primers tallers de lloros i cotorres, molt menys exitosos que els actuals.

A Sant Cugat hi ha altres adaptacions. Per exemple, es canta quinto al que en altres municipis es diu plena –ja que tradicionalment el quinto és fer línia i no haver aconseguit tots els números–. Però també es mantenen elements de la tradició, com ara començar la partida dient “va pel Quinto i per tothom!ˮ La tradició jove del nostre municipi ha esdevingut una referència i altres pobles han replicar el model de Quinto bandarra.

La Guitza es va encarregar de l’organització fins a la seva desaparició, quan Cal Temerari en va agafar el relleu, creant una comissió específica. El joc tradicional sempre ha estat organitzat per les entitats i l’Ajuntament no hi ha incidit, només cedint els espais per celebrar-lo, afegint-lo a la programació nadalenca i també acompanyant l’organització per garantir la seguretat davant l’èxit inqüestionable d’assistència.

Xavi Perales, que porta anys implicat a la comissió d’organització, explica que en les primeres edicions es va passar d’un lloc a un altre: l’escola Joan Maragall, la pista de tennis taula de la zona esportiva de la rambla del Celler, l’antic Club Muntanyenc (on ara és la Policia Local), el PAV2 i l’Envelat. “Al principi volíem que els dies 25 i 26 estigués pleˮ, recorda, “però cada vegada teníem més aforamentˮ.

El Quinto ha acabat esdevenint molt més que un joc tradicional. Amb els anys, reivindica Perales, ha esdevingut una Festa Major d’hivern fent-lo coincidir amb els Petits Canelons de Dissidència Sònica i, enguany, amb un dia (el 27) de micro obert per part d’Adventícies i una festa amb PDs, el Quinto infantil (dia 28) i el Quinto de vermut amb ballada de swing amb Fem lindy el darrer dia (29). També ha crescut en quant a premis, tant en metàl·lic com pels obsequis de comerços i entitats locals.

El creixement del nombre de jugadors ha suposat consolidar-se en espais grans, durant els darrers anys a l’Envelat i enguany de nou al PAV2. “Això ha fet que durant els darrers anys hi hagi hagut més feina prèvia amb un Pla d’autoprotecció que ha suposat més reunions amb l’Ajuntamentˮ, valora, “no és senzill mantenir un aforament de prop de 900 persones i, alhora, tenir molta gent esperant a foraˮ. Aconseguir més activitats paral·leles és, entre d’altres, una forma d’amenitzar l’espera.

Des de fa quatre anys el Quinto compta amb un protocol contra les agressions masclistes. Molts dels integrants de la comissió organitzadora participen també a l’assemblea de la Festa Major Alternativa, que l’any 2016 va crear el seu propi protocol. És per això que es va decidir adaptar-lo per al Quinto. “No només es tracta d’evitar agressions físiques, també pensar quina música es posa i si les frases que canten els lloros i les cotorres són masclistesˮ, explica Anna Sala, d’Hora Bruixa.

Aquest col·lectiu no només ha estat clau en la creació i adaptació del protocol sinó que també ha treballat per aconseguir que més dones s’atreveixin a pujar a l’escenari a fer de cotorres. Per aconseguir-ho, i així acabar amb el biaix que es portava produint durant els darrers anys, fan tallers no mixtes on a més d’assajar es proposen números feministes com ara que el 15 sigui “la niña que luchaˮ o “la nena rebelˮ i que el 34 sigui “la talla que m’apreta la patataˮ. Els tallers clouen amb un Quinto de dones que enguany ha arribat a la tercera edició.

 

Amb l’èxit del Quinto de Sant Cugat, diverses escoles de la ciutat i alguns barris han passat a organitzar les seves pròpies partides amb l’acompanyament de Cal Temerari i entitats com Paidos i les AFAs, Enguany hi ha hagut Quintos a les escoles Ciutat d’Alba, Pins del Vallès, l’Olivera, Gerbert d’Orlhac i Pi d’en Xandri. També hi ha hagut Quinto a les Planes, amb la comissió de festes, i a la Floresta, de la mà del Senglar Cultural i la comissió de cultura del Consell de Barri, on ja es plantegen ampliar-lo a dos dies. A Valldoreix també hi ha doble sessió, la propera i darrera el 27 de desembre a les sis de la tarda al Ferran i Clua.

Al PAV2 el Quinto d’enguany es fa del 25 al 28 de desembre de set de la tarda a les dues de la matinada. Si bé, el dia 27 de set a nou hi ha micro obert i a partir de la una la festa amb PDs. El 28, a partir de les cinc de la tarda se celebra el Quinto infantil. El dia 29 el Quinto és al migdia, a partir de les 12, amb vermut i ballada de swing.

Notícies relacionades